Miloseviç’çi diye ödül vermediler

Peter Handke’ye Heinrich Heine ödülünün  verilmemesi Avusturya’da tepki ile karşılandı.

Ödülün verilmeme nedeni olarak da Peter Handke’nin Yugoslavya ve Slobodan Miloseviç’i destekleyen tutumu olarak gösteriliyor. Peter Handke ayrıca Nato’nun Yugoslavya’yı bombalamadan önce ülkeyi ziyeret etmiş, Yugoslavya’ya karşı girişilecek her türlü hareketi protesto etmişti. Bu ziyaret sonrasında da Peter Handke bir kitap yazmış ve o kitap satışa sunulmuştu. Kitabın yayınlanması Avusturya’da ciddi tartışmalara  yol açmıştı.

“HEINE’NİN ANISINA HAKARET”

Doğu Avrupa siyaset uzmanı Paul Lendvai, ödülün verilmemesinde Düsseldorf ve Paris’in etkisinin bulundugunu belirterek, “Paris Comedia Française Şefi Peter Handke’nin oyununu programlarından çıkartarak, Handke’ye karşı komplonun ipini çekmiştir” dedi.

Diğer taraftan 2002 yılının Heinrich Heine ödülü ve 2005 Edebiyat Nobel ödülü sahibi Elfride Jelinek de Peter Handke’ye ödülün verilmemesini tahrik olarak değerlendirdi. 

Jürinin Almanların en büyük şairlerinden Heinrich Heine adına düzenlenmiş olan ödülü  Peter Handke’ye verilmiş olmasının Heinrich Heine’e karşı yapılmış en büyük hakaret olarak değerlendirenler  de oldu. 

Peter Handke, Yugoslavya sorununa yaklaşımından, Slobodan Milosevic’in cenaze töreninde yapmış olduğu konuşmadan dolayı Avusturya’da  ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde tepki ile karşılanmıştı. 

FOTOĞRAF: Peter Handke

1130120cookie-checkMiloseviç’çi diye ödül vermediler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.