Milri Belli’nin 90’ncı yaş günü şenliği


1960 ve 70’li yıllarda Türkiye solunun önde gelen isimlerinden,“Milli Demokratik Devrim” çizgisinin mimarı Mihri Belli’nin 90’ncı yaş günü, Ankara, İstanbul, İzmir  ve Diyarbakır başta olmak üzere yıl boyunca yurtta düzenlenecek etkinliklerle “100’ncü yıl” şenlikleri gibi kutlanacak.


”Mihri Belli: Bağımsızlık, Demokrasi, Barış ve Sosyalizm yolunda 90 Yıl” (MB90) adıyla tüm yıla yayılacak ve İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere çeşitli illerde bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Mihri Belli, 1 Mart Çarşamba günü Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde dostları ve sevenleriyle bir araya gelecek.


 Mihri Belli için düzenlenecek etkinlikler öncesinde bir araya gelen Akın Birdal , Eşber Yağmurdereli , Gülten Kaya ile çeşitli parti temsilcileri ve demokratik toplum örgütleri üyeleri dün Taksim Andon Kafe’de bir basın toplantısı düzenledi. Akın Birdal, geçen yıl yazar Vedat Türkali ile başlayan ”Yaşarken Birlikte Olma ve Dayanışma” bağlamında bir yaş günü kutlamasını bu yıl Türkiye solunun duayeni Mihri Belli için gerçekleştirdiklerini belirtti. Birdal, Mihri Belli’nin bir yüzyıla yakın kesintisiz, gerçekçi, ezilenlerden ve emekçilerden yana, yurtsever ve enternasyonalist bir tanıklığın günümüze taşınmasında rolünün büyük olduğunu söyledi.Akın Birdal, ”Tercihini her şeye karşın ezilen emekçi halktan yana belirlemiş aydınlarımızın sayısı o kadar az ki, onlar yaşarken, onlarla birlikte olmak, onları selamlamanın onurunu paylaşmakla kalmayacak, bu yolda aydınlarımızın da çoğalmasına olanak sağlayacak” dedi.


 Eşber Yağmurdereli ise Mihri Belli’nin kendileri için bir ”idol” olduğunu belirterek ”Günümüz dünyası küreselleşme olguları insanı pazar bir müşteri olarak kabul ediyor, sahip olduğumuz değeri yok sayıyor. Mihri Belli ise bize insanlık için mücadeleyi öğretti” diye konuştu.


12 Eylül darbesinden sonra  uzun yıllar İsveç’te yaşayan  Mihri Belli 1916’da Silivri’de doğdu. İstanbul’da Robert Kolej’i bitirdi, İktisat Fakültesi’nde okudu. ABD’de Mississippi Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan oldu. Aynı yıl İlerici Gençlik Birliği kurucularından olarak bir buçuk yıl hapse mahkum oldu. Hapisten sonraki sürgün cezasını çekerken yurtdışına çıktı. Yunanistan’daki İç Savaş’ta gerillalarla birlikte çarpışmalara katıldı, yaralandı. 1950 yılından sonra Türkiye’ye döndü, Türkiye Komünist Partisi yöneticisi olarak tutuklandı.


1951-58 yılları arasında yedi yıl hapis yattı. Cezasını tamamladıktan sonra Yeni Yol, Türk Solu, Yön, Aydınlık dergilerinde yazılar yazdı. Yön’de yazdığı yazılarda E. Tüfekçi imzasını kullandı. 1960, 1968 ve 1969’da verdiği bir konferans ve yazdığı yazılar nedeniyle üç kez tutuklandı, yargılandı.


 12 Mart 1971 askeri darbesi sırasında tekrar sürgün hayatı başladı. 1974 affından sonra döndü ve Türkiye Emekçi Partisi’nin (TEP) kuruluşuna katıldı, genel başkan oldu. 1979 yılında İstanbul’da silahlı bir saldırıya uğrayıp ağır yaralandı. TEP 1980’de Anayasa Mahkemesi’nce kapatıldı. 12 Eylül askeri darbesinin ardından Belli İsveç’te yaşamaya başladı. Sevim Belli ile evli olan Mihri Belli 1992’de yeniden Türkiye’ye döndü.

1028380cookie-checkMilri Belli’nin 90’ncı yaş günü şenliği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.