Mimar Cengiz Ergök’ü uğurladık

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu eski Başkanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Nilgün Ergök ile evli olan Mimar Cengiz Ergök geçen hafta tedavi gördüğü hastenede yaşamını yitirmişti.


Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna’nhın da başsağlığı mesajı gönderdiği cenazeye Loındra’daki dernek temsilcileri ve sevenleri katıldı.


Dini törenden sonra , onarımında büyük emeği geçen caminin avlusundaki Atatürk Kültür Merkezinde de Mimar Ergök anısına tören düzenlendi. Ergök’ün naaşı, Cuma günü vasiyeti üzerine toprağa verileceği İzmir’in Urla ilçesine götürüldü.


ULUSLARARASI PROJELERDE TÜRK İMZASI


Son röportajını Açık Gazete editörü Faruk Eskioğlu’na veren Mimar Ergök’ün iş yaşamı başarılarla doluydu.


Ergök, Edinburgh, Heriot-Watt University’de kariyerini tamamladıktan sonra 1972’de Londra’da yaşamaya karar verdi.


İki aylık bir iş arayışı sonrasında ‘Woodroffe Buchanan & Coulter Mimarlık Bürosu’nda çalışmaya başladı. İlk tasarımı Kingston’da Church of England’a ait bir ilkokuldur.İki yıl sonra simdiki adıyla ‘English Heritage’ o zamanki adı ile ‘Department of The Environment, Ancient Monuments Branch’a girdi. İngiltere ve Galler ülkesi’ndeki tarihi yapıların günün koşullarına uygun olarak kullanıma hazırlanmasında çalıştı.


1970’lerin sonunda İngiliz mimarlık şirketi ‘Sir William Halcrow & Partners’in uluslararası projelerinde çalışmaya başladı. Ürdün’de ‘Amman Kultur Merkezi’, Suudi Arabistan’da ‘Jubail Limani İdari Binaları, Birlesik Arap Emirlikleri’nde ‘Ras Al Khamiah Uluslararası Hava Limanı’,  ‘Ajman Sebze ve Meyve Hali’, ‘Dubai Liman Tesisleri’, ‘Dubai Excelsior Hotel’ in restorasyon projelerine imza attı.


1980’lerin ilk yarısında Irak-İran Savaşı döneminde Bağdat’da metro projesini başlatan konsorsiyum arasında yer aldı. 1980’lerin ortasından 1990’ların ortasına kadar Londra’da ‘GMW Partnership’te çalışırken muhtelif ofis binalarını projelendirdi. 1995’de Londra’da kendi adına “Ergök Associates” mimarlık bürosunu kurdu.


Son olarak İzmir, Urla’da kendisine ait bir ev projesinin inşaatı ile de ilgilenen Ergök, İzmir Urla’da yaşamayı özlüyordu…


FOTOĞRAF: Cengiz Ergök’e son görev. Gözü yaşlı eşi Nilgün Ergök ve cenazeye katılan dernek temsilcileri…


AÇIK GAZETE: Mimar Cengiz Ergök, İngiltere’de bir göçmen olarak zoru başarmasına karşın mütavazi ve alçak gönüllü bir yaşam sürdü. Toplumsal çalışmaları, adını hiç öne çıkarmadan destekledi… Ergök’ün ölümü İngiltere’deki Türk toplumu için gerçek bir kayıptır… Değerli Mimar Ergök’ün acılı ailesine başsağlığı diliyor, acısını paylaşıyoruz.

788570cookie-checkMimar Cengiz Ergök’ü uğurladık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.