Mimarlık politikasında dev adım

Uzun süredir Türkiye’nin mimarlık politikası metni üretilmesi için çalışma yürüten kurum, bu süreçte elde edilen politika metninin hayata geçmesi için kamuoyunu bilgilendirme süreci başlatıyor.


Özgün mimari dokusu tarihi ve doğal güzellikleriyle ülkenin en büyük kıyı şeridini bünyesinde barındıran Muğla, önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor.  Mimarlar Odası’nın öncülüğünde başlatılan ve Türkiye’nin gelecekteki Mimarlık politikasını belirleyecek buluşmaların dördüncüsü Muğla’da yapılacak. 10-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek “ Türkiye Mimarlık Politikasına Doğru: Mimarlık ve Kent Buluşmaları”  başlıklı sempozyumda Muğla ve çevresinin özellikle 1980’lerden sonra hızla bozulan kentsel dokusu tartışılacak.


Türkiye’nin yeryüzünün en köklü uygarlık birikimine sahip olmasına rağmen, yaşanan  hızlı kentleşme ve yapılaşma süreciyle birlikte, kentlerdeki yaşam alanlarının  kimliksizleşmesi, yaşam kalitesinin yitirilmesi  ve mekânsal yoksullaşmanın artması gibi temel sorunlardan yola çıkılarak  dört yıl önce TMMOB Mimarlar Odası’nca  başlatılan Mimarlık ve Kent Buluşmalarının birikimlerinin  2009’da İstanbul’da yapılması planlanan Türkiye Mimarlık Politikası Forumu’nda  rapora dönüştürülerek geleceğin mimari politikasının oluşturulması hedefleniyor.


Bölgenin sahip olduğu Tarihi ve doğal zenginliklerden dolayı teması “Kıyı Planlaması ve Mimarlık” olarak belirlenen Muğla buluşmasında, turizm ve ikinci konut baskısının yarattığı mimari tehdidin de tartışılması amaçlanıyor. Türkiye’nin Mimarlık Politikası hakkında açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna, yaşam alanlarımızın, mimarlık kültürü ve hizmetinden yoksun biçimlenmesine neden olan kopuşun, giderek yapı kültürünün yozlaşması sonucunu doğurduğunu vurguladı. Türkiye’nin yapısal bir dönüşüm yaşadığına değinen Tuna; “toprak rantı hırsının bütün dengeleri bozduğu, yaşamsal kaynakların ve yaşamsal kurumların hızla yok edildiği, yapılı çevre oluşumuna kaynaklık eden mevzuatın hiçbir sorgulamaya dayanmadan hızla değiştirildiği, ancak bütün bunların apaçık görünür hale geldiği bugünlerde Mimarlık Politikası oluşturmanın önemi daha da artıyor.” diye konuştu. Türkiye Mimarlık Politikasının hedefinin, mimarlık kültürü ve hizmetiyle  toplum ve  kullanıcı arasındaki bağın yeniden kurmak olduğunun altını çizen Tuna, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşamanın vatandaşlar için Anayasal bir hak olduğunu dile getirdi. 


Türkiye’nin mimari belleğinin oluşmasında önemli bir adım olan Muğla buluşmasında, Muğla Valisi Temel Koçaklar, Belediye Başkanı Osman Gürün, Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna ve Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik bölgeyle ilgili birer konuşma yapacaklar. Mimar Oktay Ekinci’nin “Türkiye Kıyı Planlaması ve Politikalar” başlıklı bir sunum yapacağı buluşmada ayrıca çeşitli panel ve forumlar düzenlenecek.

1039650cookie-checkMimarlık politikasında dev adım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.