Missa Solemnis…

biri olan Missa Solemnis  adli eserini dinleme imkani buldum.


Missa Solemnis 1819 -1822 yillari arasinda yazilmis dini bir ilahi. Eseri o donemde yazilan diger kilise muziklerinden farkli yapan sey Bethoven’in muzigindeki asi ancak etkili dramatizmi ve militant durusundan payini almis olmasi . Ilahi muzik geleneginden farkli olarak, Missa Solemnis’in son iki bolumu muzikalite anlaminda cok daha icsel ve dramatik bir yapi sergiliyor. Donemin muzik akiminin -Romantik Period- un etkisi bu bolumlerde oldukca hakim. Sanctu,s yani dordunce bolumdeki yazilmis solo partlari –bolumleri- dinleyenlere zaman zaman dini  bir ayini degilde, imkansiz bir  ask sarkisi dinliyormus etkisi veriyor. Beethoven ‘in bu bolumlerdeki Soprano -en ince kadin sesi- ne verdigi etkili sololar, bir klasik arya guzelliginde ozelliginde olup dramatizm en yuksek noktalara tasinmis.


Konserde ayrica orkestranin ve koronun uyumu bahsedilmeye deger. Bas kemancinin sololari ve yaklasik kirk kisiden olusan koronun profesyonelligi suphesiz konserin en guzel parcalarindandi. Klasik armoninin ve kilise muziginin cok sesliligi en ince ayrintisina kadar cok buyuk bir ustalikla dinleyiciye ulasabildi. Bu uyumlariyla koro konserde en cok alkisi alanlardandi , bencede hakettiler.


Ilerleyen gunlerde baska konserler , sanat olaylarinda bulusmak , paylasmak umudumla hepinize mutlu, savassiz ama sanatla dolu  bir dunya diliyorum…
_____________


* Olcay 1980 yilinda Gaziantepte dogdu. 16 yasina kadar yasadigi Turkiyeden Ingilterede yasamak icin ailesiyle beraber ayrildi. Kucuklugunden bu yana muzik yasaminda hep cok onemli bir  yer tutmus ve sarki soylemeye cok kucuk yaslarda baslamistir. Ingiltere geldikten sonra klasik muzikle tanisan ve ilgi duymaya baslayan sanatci cesitli muzik kurslari aldiktan sonra Middlesex Universtiesi klasik muzik san bolumune kaydini yaptirdi 2007 yilinda bu bolumden mezun oldu.


Birt cok konser ve festivallerde sahne alan Olcay, Kurtce, Turkce basta olmak uzere bir cok dilde sarki soylemektedir. Kendine ait bir album hazirliginda olup yakin zamanda dinleyicilerin karsisina cikmayi planlamakta ve ayrica klasik bir koroda koro uyeligi yapmaktadir.


[email protected]

703630cookie-checkMissa Solemnis…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.