Mizahın ustası Oğuz Aral’ı yitirdik

Hürriyet Gazetesi’nin ‘Huysuz İhtiyar’ı, karikatüristi ve yazarı Oğuz Aral geçen hafta tatil için Bodrum’a geldi. Torba Kaynar Mevkii’ndeki Kervansaray Otel’e yerleşen Oğuz Aral, önceki gün arkadaşı Teoman Ermete ile dışarda yemek yedikten sonra oteline döndüğünde fenalaştı. Aral, çağrılan ambülansla hemen Özel Bodrum Hastanesi’ne kaldırıldı ve tedavi altına alındı.


Doktorlar kalp rahatsızlığı olan Oğuz Aral’ın kalbine pil takılmasını önerdi, ancak ünlü karikatürist bunu kabul etmedi. Hastanede iki gündür tedavi gören Oğuz Aral, dün saat 19.30 sıralarında yeniden kalp krizi geçirdi. Aral doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hastanede bulunduğu sürece başından bir an olsun ayrılmayan Aral’ın arkadaşı Teoman Ermete acı haberi İstanbul’daki yakınlarına iletti.


Başhekim Dr. Erkan İnal, Oğuz Aral’ın ‘multiorgan yetmezliği’ nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, şöyle dedi:


‘Oğuz Aral, dün (önceki gün)akşam saatlerinde arka cidar bölgesindeki yaygın enfarktüs nedeniyle hastanemize getirildi. Kendisine hemen müdahale edildi. Ancak, gündüz saatlerinde böbrek yetmezliği ortaya çıktı. Günde üç paket sigara tükettiği için de beyin küçülmesi olmuş. Diyalize sokmak istendi, ancak her şey bir anda kötüye gitmiş. Bu akşam saat 19.30 sıralarında multiorgan yetmezliği nedeniyle vefat etti.’


Karikatür sanatçısı Hürriyet Gazetesi’nin kendi deyimiyle ‘Huysuz İhtiyar’ı Oğuz Aral’ın ölüm haberini alan çok sayıda arkadaşı Özel Bodrum Hastanesi’ne akın etti.


Avanak Avni yetim kaldı


Oğuz Aral, İstanbul Silivri’de 1936 yılında doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrılarak, 1950’den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı.


‘Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş’ bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirdi.


GIRGIR mizah dergisinin kurucusu ve yönetmeni olan Aral, daha sonra AVNİ dergisini çıkardı. Aral, GIRGIR dergisinin tirajını 300 bin adedin üzerine çıkararak, Avrupa’nın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi.


‘Avanak Avni’ tiplemesinin yaratıcısı Oğuz Aral, ‘Hayk Hmmer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut’ gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu.


Karikatürleri ölümüne kadar Hürriyet gazetesinde yayınlanan Aral’ın, tiyatro, müzik ve sinema konularında da çalışmaları bulunuyor.


Anadolu’nun çeşitli yerlerinde pandomim gösterileri sergileyen Aral, Koca Yusuf (1966), Direkler Arası (1967), Bu Şehri İstanbul (1968), Ağustos Böceği ile Karınca (1971) adında çizgi filmleriyle de Türk çizgi film sektöründe önemli bir yere sahip. Oğuz Aral, Yazar İnci Aral ve karikatürist Tekin Aral’ın ağabeyi.



 

674990cookie-checkMizahın ustası Oğuz Aral’ı yitirdik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.