‘Mladiç’in yakalanması yakın’

İddialar Sırbistan hükümeti ve Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından yalanlansa da, İngiltere’nin ciddi gazetesi The Guardian, Mladiç’in yakalanmasının an meselesi olduğunu savundu.

“Bosna’daki uluslararası bir uzman, ‘Son 30 yıldır böyle… Altı ayda bir Mladiç’in yakalandığı haberi yayılır, sonra ortalık tekrar durulur’ diyor. Ancak bu sefer durum farklı” diye yazan gazete şu yorumu yaptı:

“Sırbistan yönetici eliti, kritik kararlar, müzakereler ve ültimatomlardan oluşan bir barajla karşı karşıya. İlk ültimatom, Mladiç ile doğrudan ilgili. Avrupa Birliği geçen sonbaharda, üyeliğe hazırlık görüşmeleri için Sırplara yeşil ışık yakmıştı. Ancak Avrupa Birliği yetkilileri kısa süre önce, ‘Mladiç bu hafta içinde yakalanarak Lahey’e gönderilmezse, görüşmeleri unutun’ mesajı verdi.”

The Guardian, baskıların çok yönlü olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sırbistan’a bir yandan da, Kosova’yı kaybettiği mesajı veriliyor. NATO’nun Sırp ordusunu bölgeden çıkarmasından 7 yıl sonra; bu hafta, Kosova’nın nihai statüsüne ilişkin görüşmeler Viyana’da başladı. Kosova’nın Sırbistan’dan koparılarak bağımsızlığına kavuşturulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tabii bir de Karadağ var. Yugoslavya’nın, Sırbistan’a gevşek bir federasyonla bağlı olan son parçası. Ancak Karadağ da Nisan ayında bağımsızlık için referanduma gidiyor. Yani 6 ay içinde, Sırbistan hem Kosova ve Karadağ’ı kaybedip, hem de savaş suçu zanlılarını Lahey’e teslim etmediği için yaptırımlar ile karşılaşabilir. Sırp milliyetçileri bu kadarına katlanamayacaktır.”

FOTOĞRAF: Afişin sağında Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç

1123920cookie-check‘Mladiç’in yakalanması yakın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.