Mülkiyet konusunda Vakıflar Depremi (VI)

Son derece planlı ve düzenli bir çalışma sonucunda bulunan, tespit edilen ve ulaşılan verilerin toplamı 20 milyon. Bu denli büyük bir bulguyu sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek için Kıbrıs Vakıfları Bilgi Sistemi, kısaca KIVABİS kurulmuş ve tüm bulgular elektronik ortama geçirilmiş. Bu aşamadan sonra çalışmalar daha derin, daha verimli ve çok daha süratli olmaya başlamış.

Tasarımı Osmanlı İmparatorluğunun toprakları üzerinde kurulmuş vakıfların incelenmesi için de kullanılabilecek içerik, nitelik ve kapasitesinde olan KIVABİS, Kıbrıs adası üzerindeki Vakıf mallarının incelenmesi ve kayıtlarının tespiti projesinin en önemli çıktılarından biridir.

Kısaca KİVABİS adı verilen Kıbrıs Vakıfları Bilgi Sistemi, projenin amacına uygun olarak, tarihî vakıfların kuruluşu, gelişmesi, değişim ve dönüşümlerinin yer, zaman, kaynak, belge, nitelik ve nicelik boyutlarında izlenebilecek kapasitede tasarlanmıştır.

KİVABİS modeli, bir vakfın kuruluşundan sonra geçirmesi muhtemel, yönetim (mütevelli) değişiklikleri, yeni mal/mülk edinilmesi, mevcut malların kiralanması, istibdali gibi statü değişiklikleri, bu değişikliklere imkân veren hukukî çerçeve, vakıf kapsamında tesis edilen hayrat ve buralarda görev yapan kişilerle ilgili işlemler vb. bütün safahatın araştırılmasına imkân vermektedir.

Tasarımda projenin iş modeli göz önünde bulundurulmuştur: Sistem, yer ve zaman kısıtlaması olmadan çalışmayı sağlamak için web tabanlı olarak tasarlanmıştır. İlişkili veri modeline dayalıdır. Sistem, şu anda Başbakanlık Bilgiişlem Başkanlığında, proje için özel olarak satın alınmış bulunan bir sunucuda kuruludur; http://195.140.196.101 /kivabis/ adresinden web üzerinden şifre ile erişilebilmektedir.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin müdahillik talebi için belgelere dayalı olarak hazırlanan dosya ile Lordos ve Iokovou’nun hak iddia ettikleri yerlerin Lala Mustafa Paşa ve Abdullah Paşa vakıflarına ait olduğu ispatlanmış; müdahillik hakkı hukuken belgelendirilmiş ve Mal Tazmin Komisyonu müdahilliği kabul etmiştir.

Bu raporun yazıldığı tarih (15.06.2013) itibariyle sistemde 1744 GB (1.7 TB) boyutunda bilgi ve belge bulunmaktadır. Çoğu belgeler imaj olarak, 424.616 doküman mevcuttur. Bunların 37.049 adedi defter koçan imajıdır. Bu imajlardan, 288.661 tapu koçanı veri tabanına kaydedilmiştir. Bu koçanlarla bağlantılı olarak, 41.496 adet yer adı ve 85.873 adet şahıs adı veri tabanına girilmiştir.

Sistemde Google Earth ve Google Maps araçlarıyla entegre çalışan gelişmiş bir de harita ara yüzü bulunmaktadır ve iki işleve sahiptir.
Birincisi, Kıbrıs vakıf mallarına ait bilgileri harita üzerinde göstermek;
İkincisi, buradan hareketle, bu mallara ait veri tabanında tutulan bilgi ve belgelere kolayca erişilmesini sağlamak.

Özet olarak, KIVABİS geniş bir ekibin, uzun soluklu bir araştırma ve uygulama projesinde birlikte çalışabilmesi amacıyla tasarlanmış olup, bu amaç bütünüyle gerçekleşmiştir. Hem yazılımın işlevselliği hem de Kıbrıs vakıfları hakkında içerdiği zengin bilgi ve belge ile model bir uygulama olarak ortaya çıkmıştır.

KIVABİS; geniş bir ekibin uzun soluklu bir araştırma ve uygulama projesinde birlikte çalışabilmesi amacıyla tasarlanmış; bu amaç bütünüyle gerçekleşmiştir. Hem yazılımın işlevselliği hem de Kıbrıs vakıfları hakkında içerdiği zengin bilgi ve belgelerle model bir uygulama olmuştur.…. [Kaynak: Dr. Nazif Öztürk, II. Aşama II. Dönem Raporu, 2013] … (devam edecek)

_______________

Ata ATUN
e-mail: [email protected] veya [email protected]
http://www.ataatun.org
Facebook: Ata Atun
http://www.twitter.com/ataatun
6 Mayıs 2016

666950cookie-checkMülkiyet konusunda Vakıflar Depremi (VI)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.