Mültecilere vatandaşlık müjdesi

Avustralya’ya tekneyle gelme girişimi sırasında tekneleri batarken Tampa adlı gemi tarafından kurtarılan ve bir süre Pasifik’teki adalarda tutulduktan sonra Yeni Zelanda’ya kabul edilen 76 kişi, üç yıllık bekleme süresini tamamlayarak geçen hafta Yeni Zelanda vatandası oldu.

Auckland’da düzenlenen yemin törenine Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark da katıldı.
Yeni Zelanda, 2001 yılında Tampa adlı Norveç gemisinin kurtardığı, Avustralya’ya girmelerine izin verilmeyen çoğu Afganistanlı 433 kişiden 150’sini kabul etti.

O dönemde teknelerle Avustralya’ya gelenler konusu Avustralya’nın en çok tartışılan konusu haline gelmiş ve Liberaller’e seçim kazandırmıştı.

Pasifikteki gözetimevlerindeki aileleri gelene kadar, Yeni Zelanda’ya önceden gönderilen çocuklara bakan sosyal görevli Julie Sutherland, bazı ailelerin Yeni Zelanda pasaportu alır almaz akrabalarını ziyaret etmek amacıyla Avustralya’ya gitmeyi planladığını, ancak orada kalmak istemediklerini söyledi.

Tampa’dan gelen bazı gençler de tekneyle yola çıktıklarında Avustralya’ya gidileceğine kendilerinin değil, teknenin sahibi kaçakçıların karar verdiğini kaydetti.

FOTOĞRAF: Yeni Zelanda’nın yeni vatandaşları: Bartool Basiri ve kızkardeşi Masoom.

1103570cookie-checkMültecilere vatandaşlık müjdesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.