Model seçimi

İnsanların çoğu önde ki, büyüklerine bakarak bazı konuları değerlendirerek öğrenirler. Özellikle yeni nesil için karar alma noktasında model insanlar çok önem arz eder.
Yeni neslin iyi yönlerinden biri de sorgulayıcı özelliğe sahip olmalarıdır.
Sorgulamak çok güzeldir. Oldubittilere evet dememek güzeldir. Hayatta gerçek birdir. Bu gerçekleri paylaşırken genç nesle iyi örnek olmak zorundayız.
Asıl problem biz büyüklerin örnek alındığımızın farkında olmamıza rağmen yanlışa bizlerin imza atması denebilir. Örnek olurken tarafsızlıktan uzağız çoğu zaman.
İnsanların görüşleri veya taraf oldukları futbol takımlarına bakışlarından da anlıyoruz tarafsızlıktan uzak olduğumuz.
Maç esnasında kim oyun kurallarına uyarak maçı sürdürüyorsa o takımı alkışlamak gerek. Benim takımım yenmeli düşüncesi ne kadar hakkaniyetle bağdaşır?
İllaki tuttuğumuz takım galip gelmeli yanlışını silmeliyiz.
Maçları izleme sırasında taraf tutulduğuna şahit oluyoruz maalesef. Takımımız yenmeli, futbolcumuz ne yaparsa yapsın kart görmemeli, en iyi futbolu bizim oyuncular oynar.
Oyun kurallarında ki hatalar hep rakibe yükleme mantığı var bizde.
Takımlarının hatasız olduğunu düşünen birçok futbol seyircisi var. Hayatta da aynı durum geçerli bizdedir. Yani benim sevdiğim kişi veya hayranlık duyduğum kişiler daima doğru yapar. Hata yapmazlar.
Sevdiklerimizin hatasız olduğunu düşünürüz.
Unutmayalım ki hepimiz insanız. İnsan olduğumuzdan dolayı da hata yapmamız mümkündür. Kim hata yapmam derse en büyük hatayı yapmış olur.
Beğendiğimiz kişinin hatasızlığına yüzde yüz inanmışızdır. Bu şekilde ki bakış açısı etrafımızı kuşatmış. En doğruyu ben bilirim, problemleri ben çözerim.
Günlük hayatımızda şu tür düşünceler olabilir: Diğer insanlar başarılı olamaz. Sadece ben yaparım veya benim tercih ettiğim kişiler başarır demek yanlışın en büyüğüdür.
İnsanlar gerçekten genç nesle örnek olmak için hareketlerine çok dikkat etmeli. Her davranışına itina göstermelidir.
Takip edilen kişiler kendisi için yaşamazlar, toplumda ki birçok kişi için yaşamaktadırlar. Dolayısıyla gelecekte ki nesle iyi örnek olma zorunluluğunu unutmamalıdır.
En küçük birimden, en büyük birime kadar her daim kişiliğinin örnekliğini korumalıdır. Örnek kişi sevilen ve kıskanılan kişidir.
İnsanların en çok konuştuğu kişidir. Konuşmasıyla, davranışlarıyla bulunduğu ortamlarda ve tüm hareketleri sevenlerince olumlu bulunur ancak kıskananlarca da çekilmez bulunurlar.
Benim de kendime model aldığım elbette kişiler var. Hayatın her mekânında ve zaman dilimlerine göre model insanlarım olmuştur.
Bunlardan bazıları.
Mesela masa tenisinde edebiyat öğretmenim. Futbol maçlarında rahmetli olmuş olan Ahmet Yaprakdal.
Selam konusunda fakülteden Durmuş hocamı. Not almayı fakülteden Ahmet hocamızı örnek aldım. Vakte saygı göstermeyi sosyoloji öğretim üyemizden öğrendim.
Ders çalışmayı ise okumuş olduğum kitapları model olarak aldım. Sabrı yaşayan insanlardan görmüş olduğum çilekeşlerden.
Hayatın kendisi zaten okuldur. Okulda bizler öğrenciyiz. Her daim yeni konular öğreniyoruz. Hayatta görmediğim kaldı mı dersiniz, öbür gün yeni olayla karşılaşarak bunu bilmiyordum demek bu da oluyormuş deriz.
Hayatta dersine çalışanlar ve modelini iyi seçenler eserleriyle seda bırakırlar. Yiğidin görevidir bu seda.

747020cookie-checkModel seçimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.