Mogan Gölü’nde doğa katliamı yapılıyor

Doğa Derneği’nden yapılan açıklama aynen şöyle:


“Gölbaşı Mogan Gölü’ndeki sazlıklar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yasadışı olarak sökülüyor. Özel Çevre Koruma Kurumu’nun tüm girişimlerine ve Belediye’ye gönderdiği uyarı yazısına rağmen Belediye alandaki saz sökümü çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


Doğa Derneği 6 Mayıs 2005 tarihinde alanda yaptığı incelemeler sırasında Mogan Gölü’nün kuzey ve batı kıyılarındaki sazlık alanlara yoğun bir müdahale olduğunu tespit etti. Yapılan müdahalelerin Özel Çevre Koruma Kurumu’nun 26 Nisan 2005 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazıda belirtilen hususların tümüne aykırı olduğu anlaşıldı. Belediye, gölün içinden geçen yürüyüş yolunu izin verilen mesafeden çok daha uzun bir güzergah üzerinde inşaata ve göl alanı içindeki sazlıkları sökmeye devam ediyor.


Kurumun, Mogan Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki çalışmalarla ilgili çok açık yazılı ihtarları bulunmasına rağmen Belediye bu durum karşısında tepkisiz kalıyor. Mogan Gölü Parkı şantiyesindeki çalışmalar parkın en kısa sürede açılabilmesi için tüm hızıyla sürüyor. Bu süre zarfında sazlıklarda üreyen pek çok su kuşunun yuvası ve yumurtası telef oluyor.



YASALARA VE AB MEVZUATINA AYKIRI
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin 10. Maddesine göre saz kesimi çalışmaları yalnızca Ekim, Kasım ve Aralık ayları içerisinde yapılabiliyor. Bunun dışındaki zamanlarda ise kara tarafından su kesimine doğru saz alanının yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde saz kesimi izne tabi olarak uygulanıyor. Mogan Gölü’nde yok edilmekte olan sazlık alanın içinde AB tarafından koruma altına alınmış nadir kuş türleri yuva kuruyor. Bu nedenle, Belediye’nin girişimleri Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi’ne ve AB Kuşları Koruma Direktifi’ne de aykırı.”


İŞBİRLİĞİ ORTAMI ZEDELENİYOR
Mogan Gölü’ndeki son girişimler hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken şöyle konuştu:


“Mogan Gölü’yle ilgili sorunlar geçen yılın yaz aylarında da gündeme gelmişti. Özel Çevre Koruma Kurumu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız müzakereler sonucunda sazlıkların içinden geçen yürüyüş yolunun 30 metrede kesilmesi ve saz sökümünün en aza indirilmesi konusunda mutabakata varmıştık. Bu olumlu gelişmelerden sonra Özel Çevre Koruma Kurumu ile işbirliği içinde göl kıyısında bir kuş gözlem parkı oluşturma noktasına geldik. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle uygulamayı ve Ankaralıların kullanımına sunmayı planlıyorduk. Kuşların yaşamında en hassas süreç olan yavrulama döneminin tam ortasında olduğumuz da dikkate alındığında Belediye’nin son girişimleri içinde bulunduğumuz işbirliği ortamını zedeliyor” dedi.



Ayrıntılı bilgi için: Dicle Tuba Kılıç, Alan Envanter Sorumlusu [email protected]
(0537) 586 25 93, (0312) 448 05 37 – 448 09 56

1020770cookie-checkMogan Gölü’nde doğa katliamı yapılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.