“Moon, belge ve yön işaretleri getirdi”

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Kesimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüşmelerinde müzakere sürecin Mart ayına kadar devam etmesinin dışında, herhangi bir karar almasa da basın açıklamasında da “önemli ilerlemeden” bahsetmekle yetindi.

Rum Kesimindeki ulusal basın, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, dün akşam Ada’ya gelişi ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, Başkanlık Köşkü’nde onuruna verdiği yemekle ilgili haberlere manşetten geniş yer verirken; Ban’ın Ada’ya eli boş gelmediğine ilişkin bilgiler de aktardı.

Simerini BM’nin, Moon’un beraberinde getirdiğini yazdığı belgelerin içeriğini sızdırmadığını belirterek diplomatik kaynakların; hakemlik olarak görülmeyecek öneriler içermesinin mümkün olmadığını söylediklerini yazdı.

Fileleftheros ise “İlerlemeden Etkilendi…” başlıklı manşet haberinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın son görüşmelerinde ulaşılan sonuçlar üzerine bina kurmak istediğini yazdı.

Politis de haberini “BM Genel Sekreteri Çözümün Gözle Görünür Olduğuna İnanıyor” başlığıyla manşete çekerek Moon’un gelişi ve Rum Başkanlık Köşkü’ndeki yemek sırasında yapılan konuşmalara yer verdi.

YAKINLAŞMA SAĞLANAN MADDELER

Gazete, doğrudan müzakerelere doğrudan müdahil olan kaynaklarla yaptığı görüşmelerde; Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında görüş birliğine varılan ve/veya oldukça yakınlaşma sağlanan maddeleri şöyle sıraladı:

1- İki lider federal hükümetin başkan ve başkan yardımcısının seçilme yöntemi üzerinde artık anlaştı. Başkan ve başkan yardımcısı doğrudan iki oluşturucu devletçiğin vatandaşları tarafından, çapraz oyla ve Kıbrıslı Türk aday için Kıbrıs Rum oylarının ağırlıklı olmasıyla seçilecek.

2- Taraflar dönüşümlü başkanlıktaki görev süreleri ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların bakanlar kuruluna ve kurumsal organlarına katılım oranları konusunda birbirlerine çok yakın bulunuyor. Anlaşma yok, görüş birlikleri var ve gazetemizin anladığına göre iki lider bu tür anlaşmazlıkların anlaşmaya varılmasını engelleyebileceğini düşünmüyor.

3- Kıbrıs Türk tarafı şimdi; devletin işleyişinde, başkan yardımcısının güçlü vetosu olmasının veya kararların her bir toplumun çoğu üyesinin olurunu gerektirmesinin şart olmadığını anlamış görünüyor.

4-Kıbrıs Türk tarafında, merkezi hükümetin yetkileri konusunda önemli bir tutum değişikliği var, ilave 3 yetkinin daha merkezi hükümete verilmesini kabul etti.

5- Dış ilişkilerde Talat artık; devletçiklerin kendi yetkilerindeki bütün alanlarda uluslararası anlaşmalar yapmasında ısrar etmiyor. Ancak yalnız ticaret ve kültür alanlarında uluslararası anlaşmalar yapmaları tezini halen kabul etmiş değil. Uluslararası unsur, Türkiye ve Talat’a yönelik ısrarlı müdahalelerinde; bu başlığa dair Türk tezlerinin Annan planı maddelerine geri dönmesi gerektiğini vurguluyor ki bu Kıbrıs Rum tarafının da önerisidir.

6- Kıbrıs Türk tarafı artık Kıbrıs’ta iki ayrı FIR olmasında ısrar etmiyor. Ancak buna karşılık, Timbu’da (Ercan) ve özgür bölgelerde iki hava trafik kontrol merkezi olmasını öneriyor. Kıbrıs Rum tarafı FIR’ın artık ciddi sorun olmadığını vurgulayarak, bu konuda hukuki görüş talep etti.

1232850cookie-check“Moon, belge ve yön işaretleri getirdi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.