Moon’un Kıbrıs gezisi FT’de

Ankara muhabiri Delphine Strauss ve Atina Muhabiri Kerin Hope tarafından kaleme alınan haber Ban’ın Kıbrıs’ta taraflara “cesaret ve kararlılık” çağrısı başlığı ile verildi.

Haberde, Ban’ın temaslarının yanında Kıbrıs’ta son gelişmeler de değerlendirildi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ın yaygınlaşmakta olan çözüm olasılığı yönündeki ümitsizlik havasını kırması gerektiği belirtildi.

Yönetim ve Güç paylaşımı başlığında yakınlaşma sağlandığına işaret edilen haberde, Türk askerinin adadaki varlığının, toprak sorununun ve en önemlisi mülk konusunda çok az yakınlaşma sağlandığı belirtildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Talat’ın seçmenlerine çözüm olasılığı yönünde gerçek bir umut gösterememesi durumunda, nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir olasılıkla Başbakan Derviş Eroğlu’nun kazanacağı görüşünde.

Haberde, Eroğlu’nun kazanmasının, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin de bağlı olduğu Kıbrıs’ta çözüm umutlarını tüketeceği savunuldu.

Cumhurbaşkanı Talat’ın seçimleri kazanma şansının Orams Davası yüzünden büyük bir darbe aldığı savunulan haberde, 2004 Annan Planı’nda Kıbrıslı Rumlara KKTC’de bıraktıkları taşınmaz mülkler için tazminat öngörüldüğü ancak planın Kıbrıslı Rumlar tarafından ret edilmesinin Kuzeyde eski Rum malları üzerinde yapılaşmayı hızlandırdığı belirtildi.

Haberde, Avrupa Adalet Divanı’nın ve İngiltere İstinaf Mahkemesi’nin Orams’larla ilgili kararının Kıbrıslı Türkler tarafından “Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik yeni bir ihaneti” olarak algılandığı, adada çözüme ulaşılmadan Kıbrıs Rum kesiminin AB’ye alınmasının ve pazarını Kuzey Kıbrıs’a açmamasının AB’nin yaptığı diğer yanlışlar olarak görüldüğü ifade edildi.

Haberde, kararın görüşmeleri sabote etmesi ve mülk sorununun mahkeme yolu ile çözülmesinin yolunu açmasının Kıbrıslı Rumlar açısından büyük kayıplarla elde edilen başarı sayılacağı belirtildi.

Kuzey Kıbrıs’taki mülklerin yüzde 60’nın eski Rum malı olduğu, Güneydeki Türk mallarının ise daha az olduğu belirtilen haberde, mali değerde farkın 30 milyar Euro civarında olduğu belirtildi.

829060cookie-checkMoon’un Kıbrıs gezisi FT’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.