Morales: Koka yaprakları sanayiye

Koka yapraklarından üretilen çay, un,  meşrubat ve ekmek ihracatı yapmak üzere fabrikalar kuracak olan Bolivya, bu atılımın ilkini hafta başında Bolivya’nın başkenti La Paz’ın kuzeydoğusunda bulunan Urupana yerleşiminde iki fabrika temeli atarak başlattı.

Resmi olarak 12 bin hektarlık dikim izni bulunan Yungas de la Paz bölgesi  çiftçilerinin de bulunduğu açılışta “Koka yapraklarının endüstriye sokulması korkulacak bir şey değil, çünkü koka yaprağı uyuşturucu değil” diyen Devlet Başkanı Evo Morales, “bu işten para kazanmaktan çok asıl amacımız koka yapraklarının zararlı olmadığını tüm dünyaya duyurmak” dedi.

Bolivya Devlet Sözcüsü Alex Contreras ise, “Bugün tarihi bir gün, çünkü Bolivya’a karşı uygulatılmaya zorlanan uyuşturucu karşıtı politikalara, şantajlara ve yaptırımlara bugün dur diyoruz” diye konuştu.

Bolivya devletinin uygulamaya başladığı bu yeni projeyle başta Venezuela olmak üzere, Küba, Çin ve Hindistan’a koka yapraklarından elde edilen ürünler ihraç edilecek.

Evo Morales, 29 Haziran’da Arjantin Devlet Başkanı Nestor Kirchner ile görüşmeye gittiğinde yanında iki koka uzmanını da götüreceğini ve Bolivya’daki koka üretimi ve ihracatı için Arjantin’den destek isteyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz aylarda beslenme ve ilaç yapımı için, resmi olarak çıkartılan  bir kanunla yılda yalnızca 12 bin hektar koka üretimine izin veren Morales iktidarı, ülkede bulunan 15 bin 700 hektarlık yasa dışı koka üretimi için bu yıla mahsus olmak üzere köylüyü imha etmesi için zorlamayacaklarını açıkladı.

Ayrıca Morales, 13 Ağustos’da kutlanacak olan Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun 80. doğum gününde, doğum günü pastasının Bolivya’da koka yapraklarından üretilen unla özel olarak yapılıp,  götürüleceğini söyledi.

FOTOĞRAF: Evo Morales

1130860cookie-checkMorales: Koka yaprakları sanayiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.