Mortgage sisteminin çıkmamasına üzgün

Bakan Şener,  “Ama ekim ayında bunu yasalaştıracağız, ve Türkiye yeni bir konut finansman yöntemiyle ev edinmenin kolay olduğu, daha kolay olduğu bir süreci yaşayacaktır” dedi.


Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Sivas’ta AKP İl Teşkilatı’nda basın toplantısı düzenleyen Şener, burada ülke gündemi ve Sivas ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Toplantıda bir basın mensubunun tutsat sisteminin ne zaman hayata geçirileceği şeklindeki bir sorusu üzerine Şener, şunları söyledi:


“Mortgage yasasının Meclis tatile girmeden önce yasalaşmasını arzu ederdim. Mortgage yasasının bu yasama yılında Meclisten geçmemiş olmasından dolayı Türkiye’nin en mutsuz insanı benim. Son günlerde Meclis gündemi çok yoğunlaştı, bu yoğun gündem içerisinde Meclis Genel Kurulunda görüşülemedi ama genel kurulun gündeminin zaten ilk sıraları arasındaydı. Dolayısıyla geçtiğimiz yasama yılında yasalaşamadan Meclis tatil oldu. Bundan dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Çünkü çok önemli bir yasa değişikliği, hükümetimizin yaptığı en önemli düzenlemelerden biridir.”


“İNŞAAT SEKTÖRÜ TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİF SEKTÖRÜ”


Bu yasanın, dört başı mamur bir şekilde, Türkiye ihtiyaçlarına cevap verecek bir şekilde yasalaşması için 2 yıldır çaba harcadıklarını, defalarca uluslararası toplantılar yaptıklarını, ilgili sektör temsilcileriyle toplantılar düzenlediklerini, bürokratik sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte değerlendirmeler yaptıklarını ve Türkiye ihtiyaçlarına uygun bir yasal düzenleme ortaya çıkardıklarını anlatan Şener, şöyle devam etti:


“Bakanlar Kurulu’nda tasarı olarak kabul edildi. TBMM’ye gönderildi. Sonra Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önce alt komisyonda uzun uzun çalışıldı. Üst Komisyon, ana komisyon çalışmaları da tamamlandı. Meclisin genel kurul gündemine girdi. Ön sıralara çekildi. Fakat o arada meclis gündemi çok yoğun olduğu için görüşülemeden ekim ayına kaldı. Bundan dolayı belirtiyorum, gerçekten Türkiye’nin en mutsuz insanı benim. Ama Ekim ayında bunu yasalaştıracağız ve Türkiye yeni bir konut finansman yöntemiyle ev edinmenin kolay olduğu, daha kolay olduğu bir süreci yaşayacaktır. Bu hem inşaat sektörümüze katkı sağlayacak, hem Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacak, hem de istihdama katkı sağlayacaktır. Çünkü inşaat sektörü Türkiye’de her zaman lokomotif bir sektör olmuştur.”
İnşaat yapımında 250’ye yakın malzeme kullanıldığını, inşaatların gelişmesiyle birlikte bu yan sektörlerin de harekete geçeceğini belirten Şener, “Üstelik inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin tamamı Türkiye’de üretilir. Dolayısıyla içerideki birtakım fabrikaların harekete geçmesine, üretimlerini artırmasına, istihdam alanlarını genişletmesine yol açan bir sektördür. Onun için ben mortgage’ye büyük önem veriyordum” dedi.


“KİRALAR ÜZERİNDE DÜŞÜRÜCÜ BİR ETKİ OYNAYACAK”


Son birkaç yılda büyük enerji harcadıkları tutsat tasarısının, Ekim ayında mutlaka yasalaştıracaklarını ve bu sistemin bu yıl içerisinde uygulamaya gireceğini vurgulayan Şener, sistemin yasalaşmamasının kiracılar üzerindeki etkisinin ne olacağı yönündeki bir soruyu da şöyle cevapladı:


“Mortgage henüz uygulamaya girmedi. Mortgage uygulamaya girdiği zaman, bir kere şu anda kirada bulunan insanlar, mortgage kredileriyle ev sahibi olma imkanına kavuşacaklar. Dolayısıyla orta, uzun vadede mortgage’nin nasıl piyasayı etkileyeceği analiz edilirse görülür ki bu doğrudan doğruya pek çok kiracımızın ev sahibi olmasını sağlayacaktır. Ve diğerleri açısından da kiralar üzerinde düşürücü bir etki oynamış olacaktır, etkiye sahip olacaktır.


Ama şöyle anlaşılmasın, mortgage sistemi bu yılı veya birkaç yılı düzenleyen bir sistem değil, Mortgage Türkiye’nin geleceğini düzenleyen, uzun vadeli etkileri olan bir sistem. Yıllarca Türkiye’de uygulanacak bir sistem. Bu bir kere finans piyasalarımızı da derinleştirecek bir hadise. Uluslararası analizler şunu göstermiştir. Gelişmiş ekonomilerin sermaye yaratma kabiliyeti vardır. Ama gelişmemiş ekonomilerin sermaye yaratma kabiliyetleri yoktur. Onun için Türkiye ekonomisi büyük bir ekonomi olmaya aday mıdır, değil midir? sorusunu sorarken, Türkiye ekonomisi sermaye yaratma kapasitesine sahip midir? Sorusunu sormamız lazım.”


Bir ülkede kadastro çalışmaları tamamlanmadıysa, düzenli yapılaşma ve gayrimenkule dayalı menkul kıymetleştirme yoksa, o ülkenin sermaye yaratmasının da mümkün olmadığını kaydeden Şener, “ABD’deki oluşan sermayenin yarısı gayrimenkul ipoteğine dayalıdır. Türkiye mortgage sistemiyle ve kadastro alanındaki çalışmalarıyla bu dediğim sermayeyi büyütme aşamasına geçmektedir. Sermayeyi büyütecek mekanizmaları kurmaya yönelmiştir. Bu açıdan da bakarsanız Mortgage çok stratejik ve önemli bir çalışmadır” dedi.


 

1031930cookie-checkMortgage sisteminin çıkmamasına üzgün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.