‘Moskova kaybetmeyi göze alamayacağı bir savaşa girdi’

Özgür Suriye Ordusu’na ait Talbise kentinin bombalanmasıyla ilgili olarak ise kentin son 2 yıldır El Nusra tarafından yönetildiğini bildiriyor.

“Moskova kaybetmeyi göze alamayacağı bir savaşa girdi” başlıklı yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“Rusya’nın Suriye’de bombardımana başlaması, oradaki iç savaşı dönüştürüyor. Bu Rusya ve ABD’nin çatışmanın yanında değil ortasında, ana sahnede olacakları anlamına geliyor. Savaşa tamamen dahil olmaları çatışmayı daha erken sonlandırabilir çünkü bu durumda Washington ve Moskova’nın yerle müttefikleri üzerindeki kontrolü artacaktır.”

“Rusya’nın hükümet güçlerine askeri desteği, Şam’ın muhtemelen askeri olarak kaybetmeyeceğini; IŞİD ve El Kaide klonu grupların ise muhtemelen kazanamayacağını gösteriyor. Bu illa da Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kalacağı anlamına gelmiyor. Ama Suriye devleti, özellikle de Suriye ordusu; Irak’ta 2003’te Saddam’ın devrilmesinden sonra devletin çökmesi deneyiminin aksine, var olmaya devam edecek.”

“Amerika’nın ilk tepkisi Rusların söyledikleri gibi IŞİD’i bombalamadığı oldu. Henüz bombalanan yerlerin tam listesi yok ancak Ruslar hem IŞİD hem de El Kaide bağlantılı El Nusra’yı bombalamışa benziyor.”

“Hedeflerden birinin Humus’taki Talbise kenti olduğu anlaşılıyor. Özgür Suriye Ordusu’nun 2 yıl önce yönettiği bu şehir, son 2 yıldır El Nusra ve ona bağlı radikal gruplar tarafından yönetiliyor.”

‘Operasyonların sertliği durumu etkileyebilir’

Analiz şu ifadelerle devam ediyor:

“ABD’nin eski Şam büyükelçisi Robert Fors, ‘ılımlı’ muhaliflerin bir yıldan fazla süredir önemsiz hale geldiğini ve IŞİD, El Nusra ve Ahrar el Şam gibi grupların muhalif bölgelerde güçlendiğini itiraf etmişti. Ruslar Halep’in kuzeyinde, Hama, Humus ve Şam’da IŞİD’in kontrolündeki mevzileri vuracağa benziyor. Hava operasyonlarının sertliği çok şeyi etkileyebilir. ABD öncülüğündeki koalisyon Irak’ta 4.122 IŞİD hedefini, Suriye’de ise 2.362 IŞİD mevzisini vurmuştu. Ancak Bu hava operasyonları örgütün 17 Mayıs’ta Irak’ta Ramadi’yi; 22 Mayıs’ta da Suriye’de Palmyra’yı ele geçirmesi engellememişti. Rus operasyonları bu büyüklükte olmayacak. Ancak iyi yürütülen kara kuvvetleri ile koordineli hava operasyonları IŞİD’e karşı işe yarayabilir. Tıpkı Kobani ve Haseke’de YPG’nin (Halk Savunma Birlikleri) kanıtladığı gibi. Ruslar Bağdat’ta geçen hafta kurulan ve Rusya, İran ve Irak tarafından yönetilen istihbarat servisi ile çalışıyorlar. Rusya öncelikle Sünni güçlere (Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, körfez monarkları) Şii güçleri (İran, Irak, Lübnan Hizbullahı) destekliyor. Peki Suriye’deki yerel ve uluslararası aktörler Rusya’nın askeri müdahalesine nasıl tepki verecek? Söz konusu meseledeki çıkar çatışmalarının karmaşıklığı düşünülürse, bunu öngörmek neredeyse imkansız. Suriye krizi Rusya’ya yeniden ABD’ye meydan okuyan ve Sovyetler Birliği kadar olmasa da büyük güç olma imkanı tanıdı. Savaşa giren Moskova bu savaşı kazanmalı, aksi takdirde yeni statüsünü kaybedecektir.”

1465710cookie-check‘Moskova kaybetmeyi göze alamayacağı bir savaşa girdi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.