Müslüman aday Kongre seçimlerinde

Minnesota Eyaleti’nden ABD Kongresi’ne aday olan siyahî Keith Ellison seçilirse, ABD tarihinin ilk Müslüman milletvekili olacak. Teksas’dan katılan Arap asıllı ötekisi, Cumhuriyetçi Parti adayı..

Bush karşıtı, Afrikan-Amerikan kökenli siyahî bir milletvekili adayının, bunlara ek olarak bir de Müslüman olması, seçim yarışına katıldığı Minnesota’da şansını zorluyor.
Demokrat Parti’nin Minnesota Eyaleti listesinden, önümüzdeki Kasım ayında yapılacak Kongre yenileme seçimlerine katılan Keith Ellison’un yanı sıra Teksas’dan bir Müslüman adayın da yarışa girdiği açıklandı.

Bununla beraber, Teksas kulvarında koşan Ortadoğu kökenli, Arap asıllı Ahmad Hassan’ın Cumhuriyetçi Parti yandaşlığı, Demokrat seçmen arasında şaşırtıcı bulundu.
42 yaşındaki Ellison’un siyasi ve kişisel geçmişi seçilmesi için yeterince “göz doldurucu” olmakla birlikte, milletvekili adayının İslâm dininden olması, Demokratların Cumhuriyetçiler karşısında durumunu belirsizleştiriyor.

Ellison’un politik danışmanları, seçim söylevlerinde sık sık Yahudilerle ilgili olumlu mesajlar iletmesini milletvekili adayına anımsatıyor. Ellison’un seçim kampanyasına yönelik düzenlenen web sayfasında, mebus adayının “Amerikan Yahudileri’nin de desteğini aldığı” biçiminde açıklamalar görülüyor. Yine bu anlamda, Kongre’nin ilk Müslüman üyesinin seçilmesi için “ayak bağı” olmamak amacıyla, Amerikan İslâm Birliği ve öteki müslüman cemaatlar, Ellison’a şimdilik “uzaktan el sallıyor.”

 

1135830cookie-checkMüslüman aday Kongre seçimlerinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.