Müslüman dünyasına aşı üretecek

İslâm İşbirliği Kuruluşu (OIC) üye ülkeleri Endonezya’nın müslüman ülkeler için aşı üretimi ve tedarikçisi olma teklifini kabul etti. Bu onay ile Endonezya blok için de tıp ve ilaç endüstrisinin geliştirilmesine yardımcı olacak.

Sağlık Bakanı Nafsiah Mboi yaptığı açıklama da “ Bu bizim için bir meydan okuma olacaktır. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda bizim daha kaliteli aşılarımız var, zaten bir çok ülkeye aşı ihraç ediyoruz” dedi.

Endonezya’da devlete bağlı üretici firma PT Bio Farma; difteri, tetanoz, Hepatit-B , DTB kabakulak, verem, ve ağızdan çocuk felci olmak üzere 10 çeşit aşı üretiyor. Söz konusu aşılar Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış ve dünya çapında 123 ülkeye ihraç edilmekte.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Dairesi Genel Müdürü Maura Linda’nın açıklamasına göre; bu anlaşmanın 3 aşamayı kapsamakta. Kısa dönem işbirliği süresice OIC ülkelerine aşı materyali hazırlamak, orta dönem de aşı üretimine geçmek ve uzun dönem de ise cerviks kanserine engel olmak amacıyla human papilloma virusu –HVP- konusunda araştırma yapmaya yardımcı olmak.İşbirliğinin Endonezya’ya getirisi; araştırma projeleri ortak olacağı için araştırma için ayrılan bütçenin daha düşük tutulması olacak.

Müdür Linda, aynı zamanda Endonezya da yeni geliştirdikleri, 5 antijeni birden içeren bir aşı olan Pentavalent için Dünya Sağlık Örgütü’nden de yakında onay alacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı bu anlaşma kapsamında bilgi ve uzmanlık paylaşımı adına doktor ve hemşire gibi insan kaynaklarında da değişim yapacaklarını açıkladı. Endonezya 57 müslüman ülke arasında milenyum gelişme hedefleri olarak konulan, çocuk ölümlerinin azaltılması, doğum sağlığının iyileştirilmesi, AIDS ve sıtma ile mücadelede 14 . sırada bulunuyor.

Tüm bu açıklamaların yapılmasına vesile olan müslüman ülkeler sağlık konferansı 11 ülke sağlık bakanının katılması ile eylem programı gerçekleştirmek amacıyla yapıldı. Konferansın ilki 2007 de Malezya da yapılmıştı. .

1555430cookie-checkMüslüman dünyasına aşı üretecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.