Müslümanlara 2 çocuk limiti

Burma hükümeti Müslüman azınlık Rohingyalara yalnızca 2 çocuk sahibi olmaları yönünde bir sınırlama getirdi. Özellikle müslümanların çoğunlukta olduğu Rakhine’de yaşayan müslümanları kapsayan bu kanun burada yaşayan budistler için gerekli olmayacak.

Burmadaki müslüman azınlığın nüfusunun hızla artarken Budistler de bu kadar hızlı bir nüfus artışı olmadığına dikkat çeken yetkilililer, Müslümanlara yönelik şiddetin bir sebebinin de bu olduğunu ifade etti.

Hükümetin aynı zamanda çok eşli evliliğe de kısıtlama getirerek her erkeğin yalnızca bir kadınla evlenebileceğini, nüfus artışını dizginlemenin diğer yolunun da bu şekilde olabileceğini planlamakla beraber bu konuda henüz kesin bir açıklama olmadı.

Burmalı Müslümanlar Derneği Başkanı Tun Khin yeni yapılan bu kanunun insan haklarına aykırı olduğunu ve Budistlere boyle bir sınırlama yokken Müslümanlara getirilen bu sınırlamanın hic bir mantığının olmadığını iddia etti.

İnsan Haklarını Gözleme Örgütü Müslüman azınlığın etnik temizleme ile karşı karşıya olduğunu ifade ederken Burma muhalefet partisi lideri ise müslümanları savunduğu için büyük eleştiri aldı.

Dünyada en fazla zulüme uĞrayan azınlık

Son yıllarda Budist Rakhine etnik grubunun saldırılarına maruz kalan Burmalı Rohingya Müslümanlarından yüzlerce kişi öldürüldü binlerce kişi yerinden yurdundan edildi. BM’nin tahminine göre Burma’da 800 BİN Müslüman yaşıyor, Burma hükümeti tarafından vatandaş olarak olarak tanınmıyor ve ülkeden çıkmaya zorlanmak dışında sorunlarına kalıcı hiçbir bir çözüm getirilmiyor. Üstelik Burma’da hayatları her geçen gün daha da zorlaştırılıyor.

Rohingya Müslümanları dünyada en fazla zulüme ugramış azınlık olarak tanınıyor. Burma’daki polis ve asker de bu şiddetin bir unsuru olarak suçlanıyor..

Burma’daki mezhepsel çatışmadan kaçan mültecileri taşıyan tekneler ilk olarak Tayland ve Malezya’ya girmek istemelerine rağmen otoriteler tarafından kabul edilmeyince kendilerini, Endonezya sahillerinde buluyorlar.

Son zamanlarda gittilkçe artan Rohingya müslüman mültecileri aynı kültür ve tarihi paylaşmalarına karşın Bangladeş tarafından da kabul edilmiyorlar. Bangledeş’li yetkililer bu insanların yıllardır Burma’da yaşadıklarını ve vatandaş olarak kabul edilmeleri gerektiğini iddia ediyorlar.

Kaçaklar BM tarafından mülteci statüsü alabilmek için uzun süre beklemek zorunda kalıyorlar.

__________________

* [email protected]

1551060cookie-checkMüslümanlara 2 çocuk limiti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.