Mısır iptal etti, Rum yönetimi çamura yattı

Mısır’ın 2003 yılında Güney Kıbrıs ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını belirleme anlaşmasını iptal etmesi Rum kesiminde şaşkınlıkla karşılandı. Dışişleri Bakanı Kasulidis ‘Mısır böyle bir konuyu gündeme getirmedi. Mısır’ın tezi açıktır. Bakan buraya geldi, o kadar temas yapıldı, ben de dün Mısır Büyükelçisi ile birlikteydim, bana böyle bir şeyden söz etmedi. Böyle bir konu yoktur’ derken, Uluslararası hukuk temelinde bir ülkenin uluslararası bir anlaşmayı iptal etme hakkı olmadığını savundu.

Şura Konseyi Yasama Komitesi’nin (Mısır Üst Meclisi) Milletvekili Dr. Khaled Abdelkader Ouda’nın; MEB’te yapılacak yeni sınır belirlemelerinin Mısır’a milyarlarca dolar gelir sağlayabileceği gerekçesiyle Güney Kıbrıs ve İsrail’in Şubat 2003’te imza attığı anlaşmanın ve Mısır’ın yaptığı yeni yasanın bu anlaşmayı iptal ettiği haberi Güney Kıbrıs’a bomba gibi düştü. Mısır uluslararası anlaşmalar tahtında anlaşmadan imzasını çekme hakkına sahip olduğunu kaydederken Rum Dışişleri Bakanı uluslararası hukuka göre böyle bir şeyin mümkün olmadığını ileri sürdü.

“ALARM ERKEN SONA ERDİ”

Fileleftheros Gazetesi yazarlarından Kostas Venizelos, Münhasır Ekonomik Bölgenin belirlenmesine ilişkin Lefkoşa’yla yapılan anlaşmanın iptaliyle ilgili Kahire’nin hareketlerine ilişkin çalan alarmın erken sona erdiğini kaydetti. “Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölgenin belirlenmesiyle ilgili anlaşmanın iptal konusu ortaya konulmuyor” diyen Venizelos Mısır’ın söz konusu meselede Kıbrıs’a karşı tezini ve politikasını değiştirmediğini ileri sürerek şöyle dedi:

“Bu, son hareketlerinden de ortaya çıkıyor. Elde ettiğimiz bilgilere göre, 2012 sonbaharında başlayan ve 2013 Şubat ayında tamamlanan ruhsat turunda Kıbrıs MEB’iyle sınırlandırdıkları parsellere ilişkin ülkenin Hükümetinin verdiği koordinatlar, MEB’in sınır çizgisine tam anlamıyla saygı duyuyor. Bu nedenle, bu, yani 2003 yılında yapılan anlaşmanın iptali konusunun ortaya konulmadığı doğru olarak düşünülüyor.”

PERDE GERİSİNDE TÜRKİYE’NİN OLDUĞU İDDİASI

Söz konusu yazıda, “yapılan hareketlerden ortaya çıkan şey, Kıbrıs’la yapılan anlaşmanın iptaline ilişkin fikre ilerleyenlerin gerisinde Türklerin bulunduğudur. Elbette kendi kriterlerine dayalı çalışan milliyetçi çevreler de vardır” ifadelerine yer verilirken, olayın geçmişi şu sözlerle özetlendi: “Her şey geçtiğimiz gün Mısır ile Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesi konusuyla ilgili Şura’da yapılan görüşmede başladı. Hukuk ve Anayasa Komisyonu Kıbrıs ile 17 Şubat 2003 yılında Kahire’de imzalanan MEB’in belirlenmesiyle ilgili anlaşmanın iptaline yönelik yasa tasarısının oylanması için Özgürlük ve Adalet Partisi tarafından, milletvekili Dr. Khaled Abdelkader Ouda’nın sunduğu önerinin görüşülmesini prensip meselesi olarak kabul etti.

“KIBRIS’IN MISIR’I DIŞARIDA BIRAKARAK İSRAİL İLE ANLAŞMA YAPMASINDAN KAYNAKLANDI”

Kahire’den gelen bilgilere göre, Dr. Ouda, Türkiye’nin üçüncü taraf olarak katılmasıyla, Mısır- Kıbrıs Münhasır Ekonomik bölgelerin sınırlarının yeniden belirlenmesini istedi. Milletvekili, bu hareketinin, Kıbrıs’ın Mısır’ı dışarda bırakarak İsrail ile MEB’inin belirlenmesine yönelik anlaşma yapmasından kaynaklandığını kaydetti. İfade ettiği üzere bu, Mısır ile yapılan anlaşmanın 3. maddesini ihlal ediyor.

“LEFKOŞA ŞİMŞEK HIZIYLA HAREKET ETTİ”

Yukarıda sözü edilenler halihazırda yayınlanırken, Lefkoşa, şimşek hızıyla hareket etti ve konuyu netleştirdi. Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis Deniz Hukuku Anlaşmasına üye iki devlet tarafından yapılan anlaşmanın Mısır hükümetini kuşkuya sokmadığını, Mısır’ın yapılan bu anlaşmadan dolayı hiçbir zaman kuşku ifade etmediğini söyledi.

KASULİDİS’TEN MISIR’A ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Kasulidis, Mısır’ın dost ülke olduğunu ve Mısır Haber Ajansının yayınladığı haberin, Mısır Parlamentosunun üst kanadında politikacıların iç tartışmalarıyla ilgili olduğunu kaydetti. Kasulidis haberde adı anılan milletvekilinin tezinin bilindiğini ifade ederek, Mısır’daki iç siyasi tartışmalara müdahale etmek istemediğini söyledi.

“MISIR’IN İPTAL ETMESİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI”

Kasulidis ‘Mısır böyle bir konuyu gündeme getirmedi. Mısır’ın tezi açıktır. Bakan buraya geldi, o kadar temas yapıldı, ben de geçtiğimiz dün Mısır Büyükelçisi ile birlikteydim, bana böyle bir şeyden söz etmedi. Böyle bir konu yoktur’ ifadelerini kullandı. Kasulidis bir ülkenin uluslararası bir anlaşmayı uluslararası hukuk temelinde iptal etme hakkı olup olmadığının sorulması üzerine ‘hayır yoktur’ yanıtını verdi.”

1548080cookie-checkMısır iptal etti, Rum yönetimi çamura yattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.