Mısır muhalefeti boykotta

Mübarek yasayı meclisten geçirecek çoğunluğa sahip. Sözkonusu teklif, ülkenin seçim sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor. Mısır’da 26 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının yerini alacak bir Terörle Mücadele Kanunu’nun kabulünün de önünü açıyor.

Hükümet bu değişikliklerin ülkede demokrasi ve hukuk devletini güçlendireceğini söylüyor. Muhalefet ise seçimlerde usulsüzlüğe ve polis devletine kılıf hazırlandığı görüşünde.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in sunduğu değişiklik önergesi, anayasadaki 34 maddeyi kapsıyor. Buna göre dini temele dayanan partilerin kurulması yasaklanıyor.
Ayrıca her sandığın başında yargıdan bir gözcünün bulunması zorunluluğu da gereksiz bulunarak kaldırılıyor.

Aralarında yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün meclise bağımsız aday olarak giren milletvekillerinin de bulunduğu muhalefete göre bu son adım, seçim yolsuzluğunu kolaylaştıracak.

Ayrıca yeni Terörle Mücadele Kanunu’ndaki bazı maddeler, temel hakları güvenceye alan anayasa maddelerinin by-pass edilmesine olanak tanıyacak.

İnsan hakları örgütü Amnesty International da Mısırlı milletvekillerine değişiklik teklifini reddetme çağrısı yaptı.

Amnesty International bu önerilerin ülkede 26 yıldır görülen en büyük insan hakları erozyonu olduğunu belirtiyor. Ancak Kahire muhabirimiz Heba Saleh’e göre hükümetin geri adım atması beklenmiyor.

İktidar partisinin mecliste çoğunlukta olduğunu hatırlatan muhabirimize göre anayasa değişikliğinin durdurulması çok düşük bir olasılık. (BBC)

1148070cookie-checkMısır muhalefeti boykotta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.