Mısır ordusundan muhtıra

Binlerce kişi Cumhurbaşkanı Mursi’yi cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protesto etti.

Mısır’da 22 Kasım’da yayınlanan ve ülke çapında protestolara neden olan kararnamenin yayınlanmasının ardından başlayan gerginlik sürüyor. Müslüman Kardeşler her ne kadar itidal çağrısı yapsa da, muhalefetle uzlaşma sağlanabilmiş değil.

Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı(İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Mısır’daki bütün siyasi tarafları ”şiddetten uzak durmaya” davet etti. Taraflara şiddetten uzak durmaları çağrısında da bulunan Bedii, ülkedeki siyasi krizin aşılması için seçim sandıklarına başvurmanın en uygun yöntem olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) başkent Kahire’deki merkezi, muhaliflerin saldırısına uğradı.

ŞİDDET DİNMİYOR
Bedii, Mursi’nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına karşı ülke genelinde düzenlenen eylemler sırasında, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ile Hürriyet ve Adalet Partisi’ne ait 28 merkeze saldırı düzenlendiğini de belirtti.

Mısır İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki çatışmalar esnasında 5’i Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na mensup 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Ordu ise bugün yaptığı açıklamada, on binlerce protestocunun sokaklara dökülmesine neden olan şiddet olaylarının sonu gelmezse ‘ciddi sorunlar’ yaşanabileceğini söyledi. Bu açıklama, mevcut krizin aşılamaması halinde ordunun tekrar kontrolü ele alabileceği ve Mısır’da yeniden kutuplaşmış bir politik ortamın oluşabileceği sinyalini verdi.

REFERANDUM TARİHİ DE KRİZ YARATTI
Ordu açıklamasında, Müslüman Kardeşler’i destekleyen Cumhurbaşkanı Mursi’nin yayınladığı kararnamenin neden olduğu şiddeti sona erdirmenin en iyi yolunun diyolog olduğunu belirtti. Ordu, diyalog dışındaki yöntemlere başvurulmasının ‘çok kötü sonuçlar doğurabileceğini’ ifade etti.

Bu arada, Müslüman Kardeşler’in başını çektiği 13 İslami örgüt, taslak anayasa üzerinde 15 Aralık’ta referandum düzenlenmesi gerektiğini belirtti. İslami örgütler, liberal partilerin referandum tarihinin ertelenmesi talebini ise reddetti.

1366090cookie-checkMısır ordusundan muhtıra

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.