Mısır’da çatışma: 50 ölü

Ordu destekli hükümet, ülkenin bir çok kentinde 1973 Arap – İsrail Savaşının 40’ıncı yıldönümünü anma etkinlikleri düzenlerken Mursi taraftarları da bir çok kentte yürüyüş yaptı.

Destekçileri, Mursi’nin Temmuz ayında askeri bir darbeyle görevinden alındığına dikkat çekiyor.

Eski cumhurbaşkanını destekleyen kitleler, Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda toplanmaya çalışırken güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi.

Olaylar sırasında gözyaşartıcı gaz ve mermi kullanıldığı, göstericilerden pek çoğunun başından ve göğsünden aldığı yaralarla hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Mursi yandaşlarının bir çok kentte ve kasabadaki protestoları kanlı sona erdi.

‘Hassas dönem’

Kahire’de yüzlerce kişi savaşın yıldönümünü kutlamak için Tahrir Meydanı’nda toplanmıştı.

Kutlamalar sırasında orduya ait savaş uçakları ve Apache helikopterleri hava gösterileri sundu.

Meydanda toplanan halk hava gösterilerini alkışlarlarken kimileri de Genelkurmay Başkanı General Sisi’nin fotoğraflarını taşıdı. Mısır’da halkın bir kısmı Sisi’nin cumhurbaşkanı olmasını istiyor.

Ama Kahire’de bulunan BBC muhabiri Quentin Sommerville, Sisi’ye katil olarak hitap eden binlerce Mursi taraftarının da sokağa dökülüp meydana ulaşmaya çalıştığını söylüyor.

Mursi taraftarlarını durdurmaya çalışan güvenlik güçleri havaya ateş etti.

Şehrin Dokki semtinde bazı protestocular gerçek kurşunla vuruldu. Protestocular da buna karşılık polislere ve askerlere taş attı.

Başkentin bazı kesimlerinde yakılan ateşler sonucunda göğe siyah duman yükselirken sokaklardaki çatışmalar saatler sürdü.

BBC muhabiri Sommerville, ordunun tarafları ayrı tutmayı başardığını söylüyor.

Resmi Mena haber ajansı, içişleri bakanlığının gün içinde “6 Ekim kutlamalarını bozma girişimlerine karşılık verileceğini” söylediğini aktarıyor.

Televizyondan halka seslenen Başbakan Hazım el-Beblavi, ülkenin “hassas bir dönemden” geçtiğini söyledi ve Mısırlıların “birlik içinde gelecekten ümitli” olmasını istedi.

Sağlık bakanlığı, Kahire’de ölenlere ek olarak Delga’da ve Bani Suev’de de birer kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bugün ayrıca İsmailiye şehrinde de çatışmalar yaşandı.

Mısır’da Temmuz ayında Mursi’nin bir askeri darbeyle devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır’da son iki ayda binlerce Müslüman Kardeşler üyesi tutuklandı.

Mursi ve Muhammed Bedii’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili, şiddet ve adam öldürmeye teşvik suçlamalarıyla tutuklandı.

Yetkililer bu tutuklamaları “teröre” karşı mücadele olarak niteliyor.

1398260cookie-checkMısır’da çatışma: 50 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.