Mısır’da çatışma sürüyor: 30 ölü

Müslüman Kardeşler’in üst düzey isimlerinden Hayrat el-Şater gözaltına alınırken, Mursi taraftarları ‘meydanları terk etmeyeceklerini’ açıkladı.

Cuma namazı sonrası başlayan gerilim, Müslüman Kardeşler lideri Bedii’nin “Meydanları terk etmeyeceğiz” açıklamasının ardından daha da arttı; Mursi taraftarları, Adeviye Meydanı’nı doldurdu.

Adeviye Meydanı’ndan Devlet Televizyonu’na doğru yürüyüşe geçen kalabalık grup, asker engeliyle karşılaştı.

Grup, ardından yönünü 6 Ekim köprüsüne çevirdi. Burada da karşıt görüşlü iki grup arasında uzun süren çatışmalar yaşandı. Orduya ait zırhlı araçların bölgeye gelmesiyle olaylar yatıştı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER LİDERİ TUTUKLANDI
MENA haber ajansı ve Müslüman Kardeşler örgütü, dün yaşanan olaylar esnasında örgütün önde gelen isimlerinden Hayrat el-Şater’in tutuklandığını açıkladı.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yer almış adaylardan biri olarak bilinen el-Şater’in, şiddet olaylarında rol oynadığı suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler örgütüyle olan yakın ilişkisinden dolayı 12 yıl hapis yattıktan sonra Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından özgürlüğüne kavuşan el-Şater, örgütün finans işlemlerini yöneten zengin bir işadamı olarak biliniyordu.

ÇATIŞMALAR GECE BOYU SÜRDÜ
Mursi karşıtlarının toplandığı Tahrir Meydanı gecenin ilerleyen saatlerinde boşalsa da Mursi yandaşlarının toplandığı Adeviye Meydanı’ndaki kalabalık, uzun süre bekleyişini sürdürdü.

Ülkenin güneyindeki Asyut kentinde, valilik binası önünde, güvenlik güçleri ile Muhammed Mursi’yi destekleyen göstericiler arasında çatışmada çıktı. Çatışmada 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Başkent Kahire’de, taraftarları devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ordu tarafından ev hapsinde tutulduğu Savunma Bakanlığı’na yürüdü.

Uluslararası haber ajansı Reuters, yüzlerce Mursi taraftarının açılan ateşle durdurulduğunu ileri sürdü. Çıkan olaylarda 3 kişi hayatını kaybetti.

Mısır ordusundan yapılan açıklamada ise, askerlerin göz yaşaratıcı gaz ve kuru sıkı kullandıkları belirtildi. Açıklamada askerlerin mermi kullanmadığı da vurgulandı.

‘MEYDANLARDAN AYRILMAYACAKLAR’
Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin evine yakın mesafede bulunan Rabiatu’l Adeviyye alanını dolduran onbinlerce gösterici, demokrasi sloganları atıp, Mısır bayraklarıyla alanı renklendirdiler.

Mursi’nin görevden uzaklaştırılmasını kabul etmeyen grup, darbeden vazgeçilene kadar gösterilerini sürdüreceklerini açıkladı. Göstericiler adına konuşan Şeyh Ebu Ahmed, ülke tarihinde seçimle göreve gelen tek cumhurbaşkanının Mursi olduğunu belirterek, devrimdeki kazanımlarının darbeyle geri alınmak istendiğini söyledi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii de açıklamasında, “Milyonlar, Cumhurbaşkanı Mursi dönene kadar meydanlardan ayrılmayacak. Cumhurbaşkanımızdan vazgeçmeyiz” dedi.

POLİS VE ASKERE SALDIRI
Sina Yarımadası’nda gece saatlerinde düzenlenen iki ayrı saldırıda 4 polis hayatını kaybetti. Bölgede dün sabah saatlerinde de Mısır ordusuna ait kontrol noktalarıyla, El Ariş havaalanı ve Refah’ta bir polis karakoluna silahlı gruplarca saldırı düzenlenmişti. Saldırılarda bir asker hayatını kaybetmiş, 2 asker de yaralanmıştı.

SİNA’DA OLAĞANÜSTÜ HAL
Saldırılar sonrası Mısır, Gazze sınırını kapattı. Süveyş ve Güney Sina’da ordu alarm durumuna geçti ve bölgede olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Mısır ordusuna ait helikopterler El-Ariş Havaalanı’na yakın bölgeleri bombaladı.

Kuzey Sina’da sokağa çıkma yasağı ilan edildiği iddiası ordu kaynaklarınca yalanlandı.

Dün sabah başlayan ve gece de devam eden olaylarda ülke genelinde toplam 30 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

ŞURA MECLİSİ’Nİ FESHETTİ
Öte yandan geçici cumhurbaşkanı sıfatıyla geçiş sürecini yönetecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur da icraatlarına başladı. Parlamentonun üst kanadı olan Şura Meclisi’ni fesheden Mansur, yeni bir istihbarat şefi de atadı.

MISIR’IN ÜYELİĞİ ASKIDA
Afrika Birliği de, ordunun yönetime el koyması nedeniyle Mısır’ın üyeliğini askıya aldı.

1388360cookie-checkMısır’da çatışma sürüyor: 30 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.