Mısır’da polisle muhalifler çatıştı

 

Mısır’ın kuzeyindeki Dimyat’ta çıkan çatışmalarda en az üç kişi hayatını kaybetti. Seçimin ilk aşamalarında beklenenden daha fazla başarı elde eden Müslüman Kardeşler, hükümetin ilerleyişlerini engellemeye kararlı olduğunu savunuyor.

İktidardaki Ulusal Demokrat Parti parlamentoyu kontrol yetkisini elinde tutsa da bu kez Müslüman Kardeşlerin sandalyelerin yüzde 20’sini alması bekleniyor. Grup, yasadışı kabul edildiğinden seçime bağımsız adaylarla girmişti.

Güvenlik güçleri, kendilerine taşla saldıran Müslüman Kardeşler destekçilerine karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Örgüt, polisin ülkenin kuzey ve güneyinde çok sayıda seçim merkezini mühürlediğini söylüyor.

Seçimlerde 35 adaya destek veren örgüt, başta yakaladığı başarı ivmesini korumayı umuyor.

Örgüt, parlamentodaki sayısını beşe katlayarak 76 sandalye sahibi oldu.

İktidardaki Ulusal Demokrat Parti, parlamentoda halen üçte iki çoğunluğa sahip ancak seçim süreci, Müslüman Kardeşler’i ülkenin ana muhalefet grubu konumuna taşıdı.

ABD’DEN ELEŞTİRİ

Seçim süreci ile ilgili ciddi kaygıları olduğunu dile getiren Washington’a göre, muhalefet üyelerinin tutuklanması ve seçim gözlemcilerine yönelik saldırılar, Mısır’ın demokrasiye bağlılığı konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu.

Amerika Birleşik Devletleri, muhalefet taraftarlarının tutuklanması, tehdit ve taciz edilmesini kaygı verici olarak niteledi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu uygulamaların Mısır’ın demokratik reform kararlılığı ile örtüşmediğini dile getirdi.

Amerikan yönetimince özellikle altı çizilen, önde gelen muhalefet liderlerinden Eyman Nur’un tutuklanmasıydı.

BBC Washington muhabirine göre Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in de bu konuda uyarıldığı anlaşılıyor. Washington, Eyman Nur’un davasını yakından izleyeceği mesajını verdi.

Uzmanlar, Bush yönetiminin seçim öncesi Mısır’daki bazı demokratik açılımlardan umutlandığını, ancak bunu uygulamada göremeyince hayal kırıklığına uğradığını söylüyorlar. (BBC)

1119860cookie-checkMısır’da polisle muhalifler çatıştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.