Mısır’da turist sayısı yarıya düştü

30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin sona ermesi ile şimdilik sakinleşen Mısır’da seçim sürecinden önce turizmde de belirli oranda toparlanma olduğu belirtiliyor. Mısır makamlarının verilerine göre, ülkeyi 2011’in Ocak-Haziran dönemini kapsayan ilk 6 ayında 4 milyonu aşkın yabancı ziyaret etti. Haziran ayındaki yabancı ziyaretçi sayısının ise 740 bin olduğu bildirildi.

Geçen yılın aynı döneminde ise 6 milyon 934 bin 722 yabancı ziyaretçinin geldiği ülkeye, bu yılın ilk 6 ayında da en çok turist gönderen ülkelerin geçen yıl olduğu gibi Rusya, İngiltere ve Almanya olduğu belirtiliyor.

Yılın ilk aylarındaki kayıplardan sonra toparlanma süreci devam etse de 2009’da 12,5 milyon turist ağırlamışken 2010’da bunu %17,5’lik artışla 15 milyona çıkaran ve 2020 için 25 milyon turist hedefi koyan Mısır’ın geçen yılın rakamlarına ulaşması ise çok zor görünüyor.

Mısır makamları, Avrupa pazarlarında uyguladığı fiyat indirimleri ile de Mısır’dan çekilen turisti yeniden ülkeye çekme yönünde çeşitli hamleler yapmıştı. Günlük turizm geliri 40 milyon dolar azalan Mısır, 2.2 milyar dolar kredi sağlamak için Dünya Bankası’na da başvurmuştu.

Ülkedeki siyasal çalkantıları ve dönüşümü “Devrim Sonrası Mısır” benzeri sloganlarla turizmde tanıtım aracı olarak kullanmasını bilen ve bu anlamda kriz yönetiminde başarılı oldukları kabul edilen Mısırlıların, 2011’in ilk çeyreğinden sonra turizmde yeniden hareketlilik yaratmayı başardıkları ifade ediliyor.

Genel seçim sürecine giren ülkede, devrik Mübarek rejimi karşıtlarının “barışçıl” gösterileri sürerken yaşam ve tatil aktivitelerinin de normal akışını sürdürdüğü belirtiliyor.

Binlerce tarihi eseri barındıran Mısır Müzesi’nin önünde uzun kuyruklar oluştuğu, bazı turistlerin Mısır’daki değişim havasını yerinde solumak için Tahrir Meydanı’na giderek göstericilere destek verdikleri ifade ediliyor.

Mısır’daki son durumu değerlendiren Mısır’ın Türkiye Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin, şunları söylüyor: “Mısırlılar uzun bir baskı döneminin ardından geleceğe artık umutla bakıyor. Ülkemizde turistler için herhangi bir güvenlik sorunu bulunmuyor. Meydandaki gösterilerde insanlar şarkılar söylüyor, konserler veriyor ve inşa edilen bir sahnede siyasi hiciv türünde piyesler ortaya koyuyorlar. Turistler de böylesine barışçıl bir değişim sürecine yerinde tanıklık etmekten memnun. Göstericilerle turistlerin birlikte dans ettiği bile oluyor. Önümüzde Mısırlılar olarak başarıyla verdiğimiz bu demokrasi sınavını taçlandıracağımız bir seçim dönemi var. Mısırlılar ve turistler için burada hayat şimdi çok daha güzel.”

1299880cookie-checkMısır’da turist sayısı yarıya düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.