‘Mısırda yanlış politika ithalatı patlatacak’

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nun aldığı karara göre 2 kuruşluk destekleme pirimi verilmesi öngörülen mısır üreticisini zor günler bekliyor…


Vergilerle 1 kuruşa düşmesi beklenen pirimin süründürüleceği öne sürülürken, arz eksikliğinin ABD ve Arjantin’den gelen genetiği değiştirilmiş mısır ithalatıyla karşılanacağı belirtildi.
 
Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu‘nun aldığı ve Bakanlar Kurulu‘na sunulan karara göre 2008 yılında birçok destek kaleminde artış yapılmazken, tersine bazı kalemlerin düşürüldüğü belirtildi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada yeni düzenlemeyle mısır üreticisine ödenen ‘dane mısır destekleme pirimi’nin 6, 7 kuruştan, 2 kuruşa indirildiğini hatırlatarak bu destek düzeyinin halen 500 bin tona yaklaşan mısır ithalat rakamlarının yeniden 1 milyon tonun üzerine çıkmasına neden olacağını söyledi.  Arz eksikliğinin, ABD ve Arjantin‘den gelen genetiği değiştirilmiş mısır ithalatı ile kapatılacağını vurgulayan Günaydın,  “Hükümeti, tarım sektörü ve üreticiye büyük zararlar verecek bu yanlış uygulamadan vazgeçerek ve üreticinin içinde bulunduğu zor koşulları göz önüne alarak, prim desteklerini yeniden belirlemeye çağırıyoruz” dedi. 
 
Türkiye‘deki mısır üretiminin, başta yem hammaddesi olmak üzere tarım ve sanayi entegrasyonunun en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Gökhan Günaydın, “Türkiye 2005  yılında  4.2 milyon tonluk mısır üretimini yakalamış ve gereksinimini yurtiçi üretimle karşılayabilmiştir. İzleyen süreçte, 2006 yılında mısır üretimi 3.8 milyon tona, 2007 yılında ise 3.6 milyon tona gerilemiştir. Kg başına 6.7 kuruş prim ödemesi yapılmasının dahi üretimdeki gerilemeyi durduramadığı bir dönemde, dane mısıra ilişkin fark ödemesinin 2 kuruşa indirilmesinin sonuçlarını tahmin etmek zor değildir. Üstelik öngörülen 2 kuruşluk desteği almak için üretici fatura ve müstahsil makbuzu kesmekte, yüzde2 stopaj vergisi ve yüzde1 KDV ödemektedir. Bu durumda destek gerçekte 1 kuruşun da altına düşmektedir” açıklamasında bulundu.


2007 yılında ilk 10 ayda 7.611 milyar dolar ihracata karşılık, 7.997 milyar dolar ithalat yapılmış olmasının yalnızca kuraklık ile ilişkili bir sonuç olmadığına da değinen Günaydın,  halen 2 milyar doların üzerinde dışalım parasının ödendiği yağ bitkileri alt sektöründe, 2 kuruşa düşürülen  fark  ödemesinin, ithalatı patlatıcı bir etki yaratacağını savundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Doğrudan Gelir Desteğini (DGD) kaldıracağız, arazi yerine ürüne destek vereceğiz” açıklamasına karşın bu desteğin 2008‘de de devam etmesinin öngörüldüğünü,  ancak geçen yıl çiftçiye dekar başına 10 YTL olarak uygulanan DGD, 7 YTL‘ ye düşürüldüğünü dile getiren Günaydın,  hızla  artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesinin ancak üretim ile olanaklı olduğunu hatırlatarak  “üretim ise iyi planlanmış destekleme modelleri ile gerçekleştirilebilecek bir hedeftir” diye konuştu. 


Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu‘nun kararına göre uygulanacak primler ve geçen yılla karşılaştırmaları ise şöyle sıralandı:


1057190cookie-check‘Mısırda yanlış politika ithalatı patlatacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.