Mısır’da yerel seçim hazırlıkları sancılı

Mısır Arap Cumhuriyeti 8 Nisan’da gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlanıyor. Muhalefet partileri aday yazdırmakta güçlük çektiklerini ve polisin baskısıyla karşılaştıklarını öne sürüyor.

‘Demokratik’ bir islam ülkesi olarak nitelendirilen Mısır’da 8 Nisan’da yapılacak  yerel seçimlerin ardından,  52 bin kamu kuruluşunda boş bulunan koltukların da doldurulması bekleniyor.

Muhalefet tarafından ‘iktidarın, seçimleri kontrol altına almaya calıştığı’ iddia edilirken, uluslararası insan hakları kuruluşları gelişmeleri ilgiyle izliyor.

Mısır’ın ulusal gazetesi Al Ahram’da yayınlanan bir rapora göre, ‘8 Nisan, seçimlerine katılım için, adaylık kayıtlarını resmi olarak yaptırmak isteyen, muhalefet parti üyeleri; polis tarafından çeşitli yollarla engelleniyor.

Yaratılan bu engellemelerde Mısır içişleri Bakanlığı’nın, dolayısıyla iktidardaki Demokratik Halk Partisi’nin, rolü olduğunu iddia eden Muhalefet Wafd Partisi ‘1000 kişilik üyelerinden, sadece 100 kişinin adaylık  kayıtlarını yaptırabildiğini’ öne sürdü.

Sol kanatdan, Tagammu Partisi ise ‘resmi kayıt tarihinin başladığı 4 Mart’tan buyana ancak 600 üyesinin adaylık kayıtlarını yaptırabildiğini’ açıkladı.

Muhalefeti ‘seçimleri boykot etmeye’ çağıran Nasserist Partisi’nin yanısıra Müsliman Kardeşler Partisi polisin en çok kendilerine zorluk çıkardığını iddia etti.

Mısır Parlamentosu’nda 88 koltuğa sahip olan Müsliman Kardeşler Partisi sözcüsü Saad El-Katatini ‘adaylık kayıtlarının başladığı tarihten itibaren 700’e yakın parti üyelerinin, çeşitli bahanelerle tutuklandığını’ öne sürdü.

Mısır içişleri Bakanlığı ise yapılan eleştirileri “Adaylık kayıtları konusunda bazı şehir ve kasabalarda doğal sorunlar yaşanıyor. Kayıt zorlukları, iktidarın politik uygulamalarıyla ilgili değildir” diye yanıtladı.

1169170cookie-checkMısır’da yerel seçim hazırlıkları sancılı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.