Mısırlı generallerin Facebook anketi: Cumhurbaşkanı kim olsun?

Mısır’da askeri yöneticiler, demokratik geçiş süreci vaatlerine bağlılıklarını gösterme çabası içinde 18 cumhurbaşkanlığı adayı arasında hangilerinin en fazla desteği aldığını ölçmek için Facebook üzerinden anket yayımladı.

Mısır’da Tahrir Meydanı’ndaki direniş sonrası Mübarek’in devrilmesiyle iktidara gelen askeri rejim, ülkenin yönetimi konusunda son zamanlarda eleştirilere maruz kalıyordu.

İnternet ortamındaki ankete 100 binin üzerinde yanıt alındı. Adaylardan reform yanlısı lider, eski Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradey, dün yüzde 35’le listenin başında görünüyordu. El Baradey’i, İslami çalışmalarıyla bilinen Doktor Muhammed Selim el-Ava izliyor. Bir diğer aday ise Mübarek’in iktidarda kalma çabası içinde son aşamada cumhurbaşkanı yardımcılığına getirdiği, eski istihbarat şefi Ömer Süleyman.

Independent, Pazar günü başlatılan bir ay açık kalacak olan anketin resmi olmadığını zira 85 milyon nüfusu olan ülkede halkın sadece beşte birinin internete erişimi olduğunu yazıyor. Ancak gazeteye göre bu anket yine de seçimlerin yıldızlarının göstergesi olabilir.

Independent, bu adımın Mübarek’in 30 yıllık baskıya dayalı iktidarı ardından tam bir yenilik” olduğunu yazıyor. Mübarek’in 11 Şubat’ta devrilmesinden bu yana ilk parlamento seçimlerinin Eylül ayında yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihi henüz belirlenmedi ancak ordu desteğindeki geçiş planında başta belirtilen tarihlere sadık kalınırsa, seçim bu yıl sonunda yapılabilir.

1529780cookie-checkMısırlı generallerin Facebook anketi: Cumhurbaşkanı kim olsun?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.