MİT, Taraf Gazetesi’ni dinletmiş

Taraf yazarı Mehmet Baransu’nun dün elde ettiği belgeler çerçevesinde, ilki 30.10.2008, sonuncusu 04.11.2009 olmak üzere beş ayrı mahkeme kararına dayandırılan telefon dinlemelerinde, Taraf Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Ahmet Altan, Taraf Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve yazarı Yasemin Çongar, Taraf Yayın Koordinatörü ve yazarı Markar Esayan, o dönem Taraf yazarı olan şimdikiHabertürk yazarı ve Economist dergisi Türkiye temsilcisi Amberin Zaman ile gazeteciyazar ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Altan hedef alındı.

Terörist faaliyet şüphesiyle

İstanbul 11. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri’nce farklı tarihlerde verilen kararlarda, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın “iletişimin dinlenmesi, tesbiti, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması” talebi doğrultusunda söz konusu gazetecilerin kimlikleri gizlenerek ve “hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği” bölümü çeşitli yabancı kod isimlerle doldurularak teknik takip yapılmasına izin verildi.

İddiaya göre 2008-2009’da İstanbul 11 ve 14. Ağır Ceza mahkemelerinden çıkarılan dinleme kararlarında gazeteciler için Elizabet, Çaşıt, Vahan, Demi ve Pastör gibi kod adları ile Arapça sahte isimler kullanılmış.

BARANSU 2 MİT’ÇİYİ YAKALATTI

Taraf yazarı Mehmet Baransu’yu takip eden iki MİT mensubu, polis tarafından gözaltına alındı. Olay, dün öğle saatlerinde Bahçelievler’de gerçekleşti. Baransu’yu gün boyu gittiği birçok yerde takip eden şahıslardan ikisi Baransu’nun polise ihbarı üzerine gözaltına alındı. Bahçelievler Kocasinan Karakolu’nda sorgulanan Ç. Ç adlı kadın ile M.U.G isimli MİT’çilerin üzerinde kayıt cihazı bulundu. Karakola gelen MİT yetkilileri olayla ilgili bilgi aldı. Baransu ise MİT yetkililerinin görüşme talebini kabul etmedi. MİT’çiler daha sonra çıkarıldıkları Bakırköy Adliyesi’nde serbest bırakıldı. Baransu, olayı şöyle anlattı:

Gün boyu takip ettiler

“Saat 13.00’da Ömür Plaza’da vereceğim bir konferansın tarihini netleştirmek için yapacağım bir görüşmem vardı. Saat 12.45’te buluşma yerine gittim. Korumamla birlikte kahve alırken iki kişi dikkatimizi çekti. Birinin kulağında kulaklık vardı. Korumamla bana baktılar. Arabamın arka tarafında hiç cam olmayan bir Doblo araç vardı, ondan da şüphelendim. Sonra başka bir araç daha geldi. 4-5 kişi indi ve başka bir arabaya bindi. Birinin kulağındaki kulaklık çok tedirgin etti, bana baktılar daha sonra oradan ayrıldılar.

1330800cookie-checkMİT, Taraf Gazetesi’ni dinletmiş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.