MİT yasası Meclis’te kabul edildi

Muhalefet ise yasanın “Türkiye’yi istihbarat devletine dönüştüreceğini” belirterek yasaya karşı çıkıyor.

MİT YASASI NELERİ İÇERİYOR?

MİT kamu kurumları ve bankalardan istediği belge ve bilgileri alabilecek. Kurumlar kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstererek bu talebi reddedemeyecekler.
MİT mensupları önceden bilgi vererek tutuklu ve hükümlülerle görüşebilecek, görevinin gereği terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla temas kurabilecek.
Cumhuriyet savcıları, MİT’le ilgili ihbar ve şikayetlerde MİT’le temasa geçerek, adli yönden başka bir işlem yapamayacaklar.
MİT, yurtdışında iletişim veya yabancılar tarafından gerçekleştirilen iletişim ve telefon görüşmeleri (ankesörlü dahil) izleyip dinleyebilecek.
MİT, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili verileri toplayabilecek.
MİT bilgi ve belgelerini yetkisiz olarak edinen ya da belgelerle üzerinde sahtecilik yapan ya da belgeleri tahrip edenler 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
MİT’ler ilgili bilgi belgeleri yayınlayan muhabir, yazar, sorumlu yöneticiler ve yayın organlarının patronları hakkında üç yıldan 9 yıla kadar hapis cezasına hükmedilebilecek.

MİT ile ilgili yasa teklifinin yasalaşması hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilim tırmandığı bir süreçte MİT’e yeni yetkiler verilmesi olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın devlet sistemi içinde en önem verdiği kurum olarak bilinen MİT’i, polis ve askeri istihbarata karşı güçlendirme ve yetkilerini artırma arayışı sağ kolu Hakan Fidan’ı müsteşarlığa getirmesinin ardından başlamıştı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın denetimindeki Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES), 2012’de tamamen MİT’e devredilmesi, bu sürecin en önemli adımlarından biri olmuştu.

Öcalan ile görüşmelere yasal zeminYeni yasaya göre, MİT’e her türlü kurum ve kişi ile temas kurma yetkisi verilmesi MİT’in Kürt barış sürecinde yaptığı görüşmelere yasal zemin sağlıyor.

MİT mensuplarınnın müşteşarının izni ile yargılanması ise Adana’da durdurulan ve MİT’e ait olduğu açıklanan TIR’lara yönelik operasyon ile ilgili olduğu söyleniyor.

Yeni yasayla üst düzey komutanlara tanınan Yüce Divan’da yargılanma hakkı MİT Müsteşarına da veriliyor.

Ayrıca MİT’e yönelik isimsiz ve dayanak gösterilmeyen şikayetler, Cumhuriyet savcılarınca işleme konulmayacak.

Bu maddelerin de PKK ile yürütülen Oslo görüşmeleri kapsamında ifadeye çağrılan MİT mensupları nedeniyle gündeme geldiği belirtiliyor.

7 Şubat 2013’te MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski Müsteşar Emre Taner ve Yardımcısı Afet Güneş, İstanbul Özel Yetkili Savcılığı tarafından şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmışlar, gitmeyince de haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Hükümet, bu adımın “çözüm Sürecini hedef aldığını” öne sürmüş ve MİT Kanunu’nun 26. maddesinde değişikliğe gitmişti.

Meclis’te istihbarat komisyonu

Yeni yasayla ayrıca TBMM bünyesinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulacak.

MİT Müsteşarlığı başta olmak üzere ilgili kurumlardan gelen raporlar Başbakanlık tarafından yıllık rapor olarak hazırlanacak ve mart ayı içinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na sunulacak.

Üye sayısı 17 olacak komisyonun üye dağılımı, siyasi parti gruplarının, parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranına göre yapılacak. Sinan Onuş / BBC Ankara

1416190cookie-checkMİT yasası Meclis’te kabul edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.