MİT’in ikinci adamına dava

MİT’in 2. adamı hakkında ‘‘Haksız mal edinmekten’’ dava açıldı, yargılama başladı. Ancak şimdi ‘’Görev suçu’’ tanımı nedeniyle Başbakandan izin isteniyor.

‘’Haksız mal edindiği’’ iddiasıyla yargılanan MİT Müsteşar yardımcısı Muhammed Dervişoğlu hakkındaki karar, tartışma yarattı. Oslo sürecinde değişen yasa, davanın durmasına yol açtı.

Dervişoğlu’nun ‘’Kaynağını açıklayamadığı’’ öne sürülen harcamalarıyla ilgili davanın ‘’Görev suçu olup olmadığına’’ Başbakan karar verecek ve Başbakan izin verirse Dervişoğlu yargılanabilecek.

Savcılık, soruşturmayı yürütürken, suç idiasının Dervişoğlu’nun göreviyle ilgili olmadığı gerekçesiyle, Başbakanlık’tan izin istemedi. İddianamede Dervişoğlu’nun 323 bin, avukatlık bürosunda çalışan kızının ise 751 bin liralık harcamasının kaynağını açıklayamadıkları savunuluyor.

KARAR DEĞİŞTİ

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi de yargılamaya başladı. Ancak 2. duruşmada ‘’Başbakan izni gerekir’’ denilerek dava durduruldu. Kişisel suç olduğu gerekçesiyle izin istenmeden açılan dava ve başlayan yargılama, bu kez ‘’Görev suçu” tanımı nedeniyle mahkemece durduruldu.

Mahkemenin bu kararının ardından Dervişoğlu hakkındaki dosya yeniden savcılığa gönderilecek. Savcılık, Başbakanlık’a yazı yazacak ve MİT Kanunu uyarınca izin talep edecek. Başbakan izin verirse, Dervişoğlu yargılanacak aksi taktirde dava da düşecek.

Oslo sürecinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve eski yardımcıları savcılık tarafından ifadeye çağırılınca 17 Şubat 2012’de yasa değişmiş ve ‘’MİT mensuplarının, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan, haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlanmıştı. (Gazeteport)

1376440cookie-checkMİT’in ikinci adamına dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.