Muhalif gazeteciye suikast

Muhalif kıpırdanmaların başladığı Azerbaycan’da hükümeti eleştiren ‘Monitör’ dergisinin yayın yönetmeni Elmar Hüseyinov, başkent Bakü’de, oturduğu apartmanın girişinde önceki akşam uğradığı silahlı saldırıda öldü. Polis, Hüseyinov’a 7 el ateş edildiğini, 4 merminin göğsüne saplandığını bildirdi. Bir görgü tanığı, Hüseyinov asansörden çıktığı sırada, binadaki ışıkların aniden söndüğünü ve silah sesleri duymaya başladığını anlattı.

Ülkenin önde gelen gazetecilerinden olan Elmar Hüseyinov’a düzenlenen saldırı, İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’den boşalan devlet başkanlığına seçildiği ve muhalefetin hileli olduğunu iddia ettiği 2003 ekim ayındaki seçimden bu yana tırmanan gerginliğin son raddesi. Bu cinayet, ülkede basın mensuplarına yönelik baskıları bir kez daha tartışmaya açtı. Seçimlerin ardından meydana gelen karışıklıklar sırasında gazete yöneticileri ve bazı muhalefet liderleri hapse atıldı. 2001 – 2002’de kendisi de 6 ay hapiste yatan Hüseyinov’un Rusça yayınlanan dergisi geçmişte iki kere hükümet tarafından kapatılmış, birincisinde ismini değiştirerek, ikincisinde ise medya yasasındaki değişiklik sayesinde yayınına yeniden başlamıştı.

Monitör, başta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere, hükümeti sert şekilde eleştiriyordu. Yetkililer iki yıl önce kendilerini Sicilya Mafyası’na benzeten ve İlham Aliyev’e ‘Godfather’ (Baba) diyen Hüseyinov’a karşı dava açmışlardı.

Hafta başında da hükümete muhalif Azadlık gazetesinden iki gazeteci, polis tarafından gözaltına alınıp dövüldüklerini açıklamıştı.

Olay üzerine Güvenlik Konseyi’ni toplayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, olaydan ciddi rahatsızlık duyduğunu belirterek bunun devlete ve iktidara karşı çok ciddi bir tahribat ve Azerbaycan’ın demokratik gelişmesine saldırı olduğunu söyledi. (Hürriyet)
 

 

1100350cookie-checkMuhalif gazeteciye suikast

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.