Muhalifler ulusal diyaloğu reddetti

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın rejim karşıtlarının talepleri doğrultusunda düzenlenmesi sözünü verdiği Ulusal Diyalog Toplantısı Şam’da başladı. 2 gün sürecek toplantında anayasa değişikliği ve çok partililiğe geçiş konusundaki yasa projesi ve basın yasa tasarısı ele alınıyor. Muhalifler şiddet olayları nedeniyle toplantıyı boykot ederken, hükümet kanadı, aktivistler, sanatçılar ve hukukçularla bir araya geldi. Şehitlerin anısına bir dakika saygı duruşunda bulunan katılımcılar, Suriye milli marşını okudu. Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu görüşmenin büyük bir ulusal toplantı düzenlenmesine hazırlık amacı taşıdığını belirtti.

8. MADDE TARTIŞILIYOR

Katılımcılar, iki gün boyunca siyasi reformları, özellikle ‘Baas partisi devletin ve toplumun yöneticisidir’ ifadesi bulunan 8. madde gibi anayasa değişikliği konularını ele alıyor. Muhaliflerin şiddetin sürmesi nedeniyle boykot ettiği toplantılara, 1963’ten beri iktidardaki Baas Partisi’nin temsilcileriyle milletvekili Muhammed Habaş gibi bağımsız isimler de katıldı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir muhalif ise her şeyden önce Suriye kuvvetlerinin kentlerden çekilmesini, siyasi tutuklular ile barışçıl göstericilerin serbest bırakılmasını ve göstericilere karşı işlenen suçların soruşturulmasını istediklerini söyledi.

Bu arada Suriye Dışişleri Bakanlığı, kuzeydeki Hama kentini izinsiz ziyaretlerini protesto etmek için ABD’nin ve Fransa’nın Şam büyükelçilerini çağırdı. Resmi Sana ajansı, elçilerin Suriye’nin içişlerine açıkça karışmak anlamına gelen Hama ziyaretleri dolayısıyla kınama notası iletilmek üzere çağrıldığını açıkladı.

KÜRTLER DE BOYKOT ETTİ

Başkent Şam’daki Sahara Kompleksi’nde düzenlenen ‘Ulusal Diyalog İstişare Forumu’nu muhaliflerin yanında Kürtler de boykot etti. Toplantıyı boykot için cuma günü yapılan çağrı üzerine ülkenin dört bir yanında binlerce kişi sokaklara dökülerek, yönetimin istifasını isteyen sloganlar attı. Muhalifler, cuma günü yapılan gösterilerde en az 15 göstericinin öldürüldüğünü, 200’den fazla göstericinin de gözaltına alındığını söyledi. 16 Mart’ta başlayan yönetim karşıtı gösterilerde 1750 sivil öldürülürken 12 bini aşkın kişi gözaltına alındı.

1299050cookie-checkMuhalifler ulusal diyaloğu reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.