Muhaliflere güvensizlik kaos yarattı

Yazıda özetle şöyle denildi:

“Geçen sonbaharda Suriye’deki dağınık muhalefetin Ulusal Koalisyon çatısı altında birleşmesiyle bu oluşumu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıyan 100’den fazla ülkenin, Esad rejimini devirmesi için muhalefete daha fazla yardım edeceği umulmuştu. Aksine Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, Batılı hedeflere yönelebileceği endişesiyle isyancılara Suriye ordusunun askeri üstünlüğünü köreltecek tanksavar ve uçaksavarları vermekte gönülsüz davranıyor.

Amerikan Başkanı Barack Obama güvenlik ve dış politika danışmanlarının tavsiyesine rağmen isyancıları silahladırmama kararı aldı. İngiltere de bu hafta isyancıların silahlandırılması konusunda Avrupalı müttefiklerini ikna edemedi. Başlangıçta İngitere’nin yanında yer alan Fransa, sonradan geri çekildi. Obama, Libya’da Batı’nın desteğiyle Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Amerikan elçisinin öldürülmesi, Fransa da Libyalı isyancılara verdikleri silahların, şu anda Mali’de savaştıkları radikal İslamcıların eline geçmesi nedeniyle böyle yapmış olabilir.

Ama Suriye parçalanıyor. Suriye yakında en büyüğü Esad’ınki olmak üzere silahlı çetelerin, yapmacı cihat yanlılarının ve savaş beylerinin hakimiyetindeki toprak parçalarına dönüşebilir ve Suriye Sünniler ve Şiiler arasındaki savaşın cephesi haline gelebilir.”

1374200cookie-checkMuhaliflere güvensizlik kaos yarattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.