Muhaliflerin silahları İsrail’den

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi (üst sol) ile Suriye heyetini temsil eden Büyükelçi Yusuf Ahmed (sağda)

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Suriye gündemi ile Mısır’ın başkenti Kahire’de olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrası konuşan Katar Başbakanı Hamad Bin Cassim El Tani, birliğin, Suriye hükümetiyle Suriyeli muhalifler arasında diyalog sağlanması için bir komite oluşturmaya karar verdiğini açıkladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi de, ”Muhalefet ve hükümetin tüm taraflarına 15 gün içinde diyaloğa geçmeleri çağrısında bulunacağız” diye konuştu.

Arap Birliği, Körfez İşbirliği Konseyi’nin çağrısı ile Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan birliğin genel merkezinde biraraya geldi.

Toplantıda söz alan konuşmacılar, Suriye’deki olaylar karşısında susmanın mümkün olmadığını ve çözüm için ortada tarihi bir sorumluluk olduğunu dile getirdiler.

İSRAİL SİLAHLARI İDDİASI

“Ülkede öldürme ve şiddet eylemleri tırmanırken, siyasi bir çözüm umudu halen görülmüyor” yorumlarına, toplantıda Suriye heyetini temsil eden Büyükelçi Yusuf Ahmed’den, güvenlik güçlerine saldırıda bulunan silahlı kişilerden İsrail yapımı otomatik silahlar ele geçirdiklerini iddia etti.

İsrail silahları ile Suriyelilerin öldürüldüğünü savunan Büyükelçi Ahmed, son bir ay içerisinde yüzlerce Suriye askeri ve polisinin silahlı saldırganlar tarafından katledildiğini ileri sürdü.

Yabancı ülkelerin bazı Arap ülkelerini kullandıklarını iddia eden Ahmed, Arap Birliği’nin Suriye’ye karşı alacağı olumsuz bir kararın yabancı güçlerin isteği ile gerçekleştirilmiş olacağını savundu.

Suriye’de istikrarın sağlanmasının ardından istenilen reformların yapılacağını belirten Büyükelçi Yusuf Ahmed, batılı ülkelerin Suriye’ye yaptırım ve abluka uygulamak için fırsat aradığını iddia ederek, “Suriye’nin bütünlüğüne saygı gösteren Rusya ve Çin’e teşekkür ediyoruz” dedi.

İKİ İTİRAZ

Ahmed, alınan kararlara karşı Suriye’nin cevap verme hakkının saklı tutulduğunu söylerken, Mısır’ın resmi Nil televizyonu, toplantıda Suriye tarafının alınan iki karara karşı itiraz ettiğini ileri sürdü.

Kararlardan birisi Suriye’de diyalog sağlayacak Arap Birliği komisyonun, diyalog sürecini Kahire’de sürdürerek muhalifleri Kahire’de Arap Birliğinde toplayacak olması.Büyükelçi Yusuf Ahmed, diyalog sürecinin Suriye’de yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Suriye’nin itiraz ettiği ikinci konu ise Katar Başbakanı Hamad Bin Jasım’ın Arap Birliği tarafından kurulacak komisyona başkanlık etmesi. Suriye, Arap Baharı yaşanan ülkeler ile ilgili tutumu açık olan Katar’ın söz konusu komisyona başkanlık etmesini istemiyor.

1314740cookie-checkMuhaliflerin silahları İsrail’den

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.