Muhteşem Süleyman’ın sikkeleri

Nilüfer Damalı Eğitim Vakfı’nın büyük projesi Osmanlı Sikkeleri Tarihi’nin 2. Cildi’nde, tamamıyla Kanuni Sultan Süleyman dönemine yer veriliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok para basan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın sikkeleri ile para sistemindeki tüm değişiklikler ve yenilikler 2. Cilt’le gözler önüne seriliyor.

1. Cilt’te, Osmanlı Devleti’nin sırasıyla ilk dokuz padişahının sikkelerine yer verilirken; 2. Cilt, Kanuni Sultan Süleyman döneminde genişleyen imparatorluk sınırlarının içinde basılan sikkelere ayrılıyor. 2. Cilt’te, Osmanlı nümismatiğine giren yeni tip sikkeler yer alıyor.

700’e yakın altın ve gümüş para basıldı

Kanuni Sultan Süleyman döneminde imparatorluk sınırlarının genişlemesi, iktisadi hayatta sikkelerin çeşitlenmesine neden oldu. Bu dönem içinde 32’si altın sikkeler olmak üzere, toplam 63 farklı şehirde 700’e yakın değişik para basıldı. Kanuni dönemine kadar yalnızca gümüş akçe darbedilen Osmanlı Devleti’nde, artık akçenin 5 ya da 6 misli, büyük boy, dirhem adı verilen sikkelerin de darbına başlanıldı.

Tüm Osmanlı sikkelerini 8 cilt altında toplayacak projeyle, Osmanlı sikkelerinin bir envanterinin çıkartılarak sınıflandırılması amaçlanıyor. Atom Damalı’nın yoğun araştırmalarıyla şekillenen çalışmanın, 2011’in sonunda tamamlanması planlanıyor.

749320cookie-checkMuhteşem Süleyman’ın sikkeleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.