Mursi’den askere hamle

Mursi, eski Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in geçen yıl devrilmesinden sonra yönetime gelen Askeri Konseyin Başkanı Mareşal Muhammed Tantavi ve Genelkurmay Başkanı Sami Annan’ın emekliye sevk ettikten sonra bir konuşma yaptı.

Müslüman Kardeşler Hareketi üyesi Mursi konuşmasında, “Bugünkü kararlar kesinlikle belli insanları hedef almıyor ve kurumları kötü duruma düşürmeyi amaçlamıyor, amacım özgürlükleri kısıtlamak da değil” dedi.

Mursi ayrıca, cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasını öngören anayasa değişikliklerinin de da iptal edildiğini duyurdu.

Mursi, “Amacım hiç kimse hakkında olumsuz bir mesaj yollamak değildi, amacım bu ülkenin ve ulusun yararına çalışmaktır” diye konuştu.

Silahlı kuvvetleri öven Mısır lideri şimdi, ‘ülkeyi korumak gibi” gibi kutsal bir göreve odaklanacaklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali’nin devlet televizyonundan okuduğu açıklamada, Abdulfettah Sisi’nin savunma bakanlığına, Sıdkı Subhi’nin de genelkurmay başkanlığına getirildiği bildirildi.

Gerilim artıyordu 76 yaşındaki Mareşal Tantavi, emekliye sevk edilme kararını kabul edip, etmediğine dair bir işaret vermedi.

Tantavi, Mübarek’in geçen yıl devrilmesinden sonra Askeri Konsey’in başına geçip ülkenin geçici lideri olmuştu.

Konsey, Mursi göreve gelmeden önce cumhurbaşkanının askeri konularda karar vermemesini ve lider kadrosunun seçimine karışamamasını öngören bir anayasa değişikliği yapmıştı.

Konsey ayrıca, Müslüman Kardeşler ‘in hâkimiyetindeki parlamentoyu feshetmişti.

Geçen Pazar günü, Sina Körfezi’nde İslamcı militanların 16 güvenlik görevlisini öldürmesi, orduyu zor duruma düşürmüş ve askerlerle cumhurbaşkanı arasındaki ilişkileri daha da germişti. (Başlık dışında BBC)

1351980cookie-checkMursi’den askere hamle

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.