Museviler, 30 milyar Dolar’ın peşinde!

İsrail hükümeti resmi uzmanları ve resmi olmayan bazı kurumlar Polonyalı Musevilerin, ülkenin değişik bölgelerinde toplam 30 milyar dolar değerinde malvarlığı bulunduğunu saptayan bir rapor hazırladı.

Musevi malvarlıklarının geri verilmesine karşı olduğunu söyleyen Polonya Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld, “Doğu Avrupa bölgesinde bulunan Musevi malvarlıklarının geri verilmesi, bu bölgeye yakın diğer ülkeleri ve özellikle Polonya’yı bir çıkmazın içine sokar” dedi.

Rotfeld, “Bu çok hassas bir konu. Bu konuyla İsrail hükümeti değil, Musevi sivil toplum örgütlerinin ilgilenmesi gerekir” diye konuştu.

Konuyla ilgili bir açıklamada İsrail’in eski Polonya Büyükelçisi Wiess’den geldi.Wiess, yaptığı açıklamada, “Musevi malvarlıklarının geri verilmesi konusunda oldukca ağır manevi bir sorumluluk var” dedi.

Weiss, “Bu menevi talep nedeniyle Polonya ile diplomatik ilişkilerimizde bir kırılma olacağına inanmiyorum. Ayrıca, Polonya’nın elit tabakası, Musevilerin hak iddialarının yerinde olduğunu ve malvarlıklarının geri verilmesi gerektiği kanısındalar” diye ekledi.

Öte yandan bazı hükümet üyeleri, Musevi gayrimenkullerinin geri verilmesi konusunda ABD’nin aracılık yaparak soruna bir çözüm bulabileceği inancındalar.

İsrail gazetelerinden Hebrew daily Maariv ‘da, Nazi katliamlarindan önce Polonya’nın yaklaşık yüzde 10’unun Museviler’den oluştuğunu ve katliamlarda Polonyalı Musevilerin yüzde 90’ının öldüğünü, mirasçılarının bir çoğunun da şimdi hayatta olmadığını yazdı.

Gazete, Polonya hükümetinin, Musevi mallarının yüzde 15’inin hak sahiplerine geri verilebileceği yönünde girişimleri olduğunu da ekledi.

Musevi mallarının geri verilmesi ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde toplanacak olan Bakanlar Kurulu’nda konunun ele alınacak.

1103200cookie-checkMuseviler, 30 milyar Dolar’ın peşinde!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.