Mussolini’ye ait 5 günlük bulundu

Corriera della Sera gazetesinin haberine göre, eski başbakan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza İtalia’dan senatör olan Marcello Dell’Utri, Nisan 1945’te Mussolini’nin Como Gölü yakınlarındaki Dongo’da yakalanmasında yer alan bir partizanın oğlu adına noter tarafından saklanan ve 1935-1939 döneminde diktatör tarafından tutulan 5 günlük defterini inceleme fırsatı bulduğunu açıkladı. Gazetecilere bu günlüklerin fotokopilerinden örnekler gösteren senatör, bunların gerçek olduklarına ikna olduğunu belirtti.

Basın mensupları tarafından görüşü alınan birçok tarihçi ise bu günlüklerin gerçekten Mussolini’ye ait olduğu konusunda şüpheleri bulunduğunu açıkladı. Bu dönemin uzmanlarından olan tarihçi Valerio Castronovo, 20 yıldır bu tür “sözde keşiflere” rastlandığını, ama bunların hiçbirinin gerçek çıkmadığını anlattı.

Senatör Dell’Utri, keşfiyle ilgili başka açıklama yapmayı kabul etmediğinden, günlüklerle ilgili tartışmaların süreceği yorumları yapılıyor. Senatör, Benito Mussolini ailesinden kişilerle bu günlüklerin telif hakları için pazarlık yaptığını, çünkü bu konuda kitap yazmayı planladığını söylüyor.

Gazetecilerin “Bu günlükler diktatörün kişiliği hakkında yeni bilgiler veriyor mu?” şeklindeki sorularına ise senatör, “Bunu kitabımda okursunuz” yanıtını verdi. Alman askeri kılığına girerek Almanya’ya kaçmaya çalışan Mussolini, 26 Nisan 1945, İtalyan partizanlar tarafından Como Gölü bölgesinde yakalanmış ve 2 gün sonra da öldürülmüştü.

1146070cookie-checkMussolini’ye ait 5 günlük bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.