Muş’ta olaylı gösteri: 2 ölü

İzinsiz gösteri yapan grup, ilçe merkezinde yapılan basın açıklamasının ardından, 700. Yıl Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Kalabalık, daha sonra söz konusu cadde üzerinde bulunan bazı iş yeri ile bir bankaya taşlarla saldırdı. Emniyet güçlerinin söz konusu kişileri dağılmaları konusunda uyardığı, ancak protestoların sürdüğü öğrenildi.

Bu arada, devam eden olaylarda Kemal Aycan ile Nejmi Oral isimli vatandaşlar açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Gösteride, Hamdullah Güvercin, Sadık Çiftçi, Cüneyt Çelik, Kenan Gündüz, Heybet Kondu, Abdulkerim Çelik ve Lokman Sönmez isimli vatandaşlar yaralandı.

İzinsiz gösteri sırasında silah kullanılmasına ilişkin olarak, T.B isimli bir esnaf yakalanarak gözaltına alındı.
T.B’nin, iş yerinin camlarının göstericiler tarafından kırılması, otomobilinin yakılması üzerine göstericilere ateş ettiği ifade edildi.

ESNAF SİLAHIYLA BİRLİKTE GÖZALTINDA

Muş Vali Vekili Ali Edip Budan, Bulanık ilçesinde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak ”Olay, kepenk kapatmayan bir esnafımızla göstericiler arasında yaşanmıştır” dedi.

Budan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muş’un Bulanık ilçesinde, DTP’nin kapatılmasını bahane ederek bir grubun gösteri yaptığını söyledi.

Bir esnafın iş yerini kapatmak istememesi nedeniyle, göstericilerle tartışma yaşadığını ifade eden Budan, şöyle devam etti:

”Olay, kepenk kapatmayan bir esnafımızla göstericiler arasında yaşanmıştır. Olayda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Söz konusu esnafımız silahıyla birlikte gözaltına alındı. Silahın Kalaşnikof marka olduğu bilgisini ise henüz teyit edemedik. Ayrıca yaralı vatandaşlarımızdan bir tanesini Elazığ’a sevk ettik. Şu an Muş Devlet Hastanesinde bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın daha itidalli davranmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Vali Budan, ilçede gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını ve şu an bir sıkıntı olmadığını belirterek, ”Bitlis Emniyet Müdürlüğünden de takviye polis gücü yola çıktı” diye konuştu.

Budan ayrıca, il dışında olan Vali Erdoğan Bektaş’ın da Muş’a gelmek üzere yola çıktığını sözlerine ekledi.
Budan, olayda hayatını kaybeden ve cenazesi Muş Devlet Hastanesinde bulunan Nejmi Oral’ın cenazesinin ailesine verilmesi için işlemlerin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Öte yandan, olayda ölen Kemal Aycan’ın cenazesinin ise ailesine teslim edildiği öğrenildi.

Bu arada, Bulanık ilçe merkezindeki göstericilerin bir banka şubesine daha molotofkokteyli atarak ateşe verdikleri, ilçede izinsiz gösterilerin devam ettiği öğrenildi.

TEPKİ SAĞDUYULU VE SABIRLA GÖSTERİLMELİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Muş’un Bulanık İlçesi’nde meydana gelen olaylı gösteriyle ilgili, ”Maalesef bazı yerlerde meydana gelen gösterilerde esnafımızın kendi tabiriyle ‘ekmek teknesi’ olan dükkanı, iş yeri, malzemesi bilinçsiz bir şekilde zarar vermek amacıyla taşlanmaktadır, kırılıp dökülmektedir, insanların canı ve malı tehlikeye atılmaktadır. Buna karşılık esnafın verdiği tepkiyi hem kanuni sınırlar içerisinde hem de çok daha sağduyulu ve sabırlı olarak göstermesi gerekir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Yeni Başbakanlık Binası’nda bir grup Suriyeli gazeteciyi kabulünde, Muş’un Bulanık ilçesindeki olaylı gösteriyi değerlendirdi.

Olayın kendilerini derin bir şekilde üzdüğünü belirten Arınç, ”Maalesef olayların bu noktaya gelmesini hiçbirimiz arzu etmeyiz. Toplumsal olay olarak meydana gelen hadise hem ölüm hem yaralama olarak hepimizi fevkalade üzdü ve düşündürdü” diye konuştu.

Her zamankinden daha fazla soğukkanlı ve sağduyulu hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:
”Türkiye’de böyle bir karmaşa çıkarmak isteyen insanlar olabilir. Hem güvenlik güçlerimiz bunları tespit etmeli, eylemlerine mani olmalı hem de halkımız bu konuda çeşitli provokasyonlara karşı çok daha dikkatli olmalı ve bu tür oyunlara gelmeme noktasında daha da sabırlı olmalıdır. Olay adli bir olaydır. Gerekli incelemeler yapılmaktadır ama bilebildiğimiz kadarıyla göstericilerle esnaf arasında çıkan bir tartışma sonucunda meydana gelmiştir.

Maalesef bazı yerlerde meydana gelen gösterilerde esnafımızın kendi tabiriyle ‘ekmek teknesi’ olan dükkanı, iş yeri, malzemesi bilinçsiz bir şekilde maalesef zarar vermek amacıyla taşlanmaktadır, kırılıp dökülmektedir, insanların canı ve malı tehlikeye atılmaktadır. Buna karşılık esnafın verdiği tepkiyi hem kanuni sınırlar içerisinde hem de çok daha sağduyulu ve sabırlı olarak göstermesi gerekir. Olay üzücüdür. Başka yerlerde tekrarlanmaması dileğiyle herkese geçmiş olsun diliyorum.”

PARTİMİZLE İLGİSİ YOK

Öte yandan, MHP Muş İl Başkanı Sadullah Tetik, Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını bahane ederek bir bankanın şubesiyle iş yerlerini yakan gruba ateş açan esnafın partileriyle ilgisinin bulunmadığını bildirdi.

1226960cookie-checkMuş’ta olaylı gösteri: 2 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.