Mutfakta enflasyon %23

Resmi enflasyon rakamları yüzde 8.1 olmasına karşın dar gelirlilerin temel gıda maddeleri üzerinden hesaplanan mutfak enflasyonu yüzde 23’ü aştı.

Geçtiğimiz son bir yıl içinde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 8.1 artarken vatandaşın mutfağındaki enflasyon yüzde 23’ü aştı. Hükümet aynı dönemde emeklinin aylığına yüzde 7.2, memurun maaşına yüzde 7.9 zam yapınca alım gücü düştü, geçim iyice zorlaştı. Milyonlarca emekli ve çalışanın maaş zammının hesaplanmasında kullanılan TÜFE, vatandaşı her geçen gün daha da yoksullaştırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye’deki genel fiyat artışlarını ölçmek için kullandığı TÜFE’nin içindeki yüzlerce mal grubunun önemli bir bölümü sıradan vatandaşın günlük hayatında yer almıyor.

ETE YÜZDE 25, ÇAYA YÜZDE 18 ZAM

Vatandaşın her gün kullandığı tüketim mallarının fiyatı ise genel istatistik oranının çok üzerinde artıyor. Geçen yıl kasım ayından bu yılın kasım ayına kadar olan dönemde vatandaşın kullandığı 40 gıda ürününün fiyatı TÜFE’nin yaklaşık 4 katını aşarak yüzde 23.4’e ulaştı.

Son bir yılda vatandaşın tenceresini kaynatabilmek için satın aldığı ürünler arasında yer alan zeytinyağı yüzde 105, ayçiçek yağı 19, ıspanak 45, yeşil soğan 44, dana eti 25, yumurta 21, çay 18, zeytin yüzde 13 zamlandı. Kuru bakliyattan yemeklik sebzeye sık kullanılan gıda ürünlerindeki artış yüzde 40’lar düzeyine ulaştı. Aynı dönemde gerçekleşen yüzde 8.1’lik tüketici enflasyonu, mutfaktaki yangının çok gerisinde kaldı.

Son bir yılda TÜFE yüzde 8.1’i mutfak enflasyonu yüzde 23’ü aşarken aynı dönemde işçi, esnaf ve çiftçi emeklisinin aylığına sadece yüzde 7.17 oranında zam yapıldı. Memur ve memur emeklilerinin gelirindeki artış ise, enflasyon farkı dahil 7.9’da kaldı. Özel sektördeki bir çok çalışan dönemi zamsız geçirirken asgari ücretteki artış da mutfağa yetişemedi, yüzde 12.29 oldu. Milyonlarca işçi, esnaf ve çiftçi emeklisine önümüzdeki ay yapılacak zamda yine mutfaktaki gerçek enflasyon değil TÜFE artışı dikkate alınacak ve yoksulluk biraz daha artacak.

Hükümet enflasyonu işine geldiği gibi kullanıyor

TÜKETİCİ Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, TÜFE’nin halkın gerçek enflasyonunu yansıtmadığını, mutfaktaki yangın için farklı bir enflasyon hesaplamasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Hükümetin enflasyon verisini işine geldiği gibi çalışan ve emeklilerin aleyhine kullandığını ifade eden Çakar, “Türkiye’de 50 milyondan fazla insan açlık sınırının altında yaşıyor. Hanelerin yeterli beslenebilmesi için sadece gıdaya ayda bin 391 lira harcaması lazım. Ancak asgari ücret bile bin lira olduğu için insanlar boğazından kesip ihtiyaçlarını almaya çalışıyor” dedi. Erdoğan SÜZER / SÖZCÜ

1472440cookie-checkMutfakta enflasyon %23

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.