Mutlu Ayılar Memleketi

Zama-Alberta

Kanada’da kara kış hop tiri tirinan sürüyor; kır’atından eksiltmiyor, daha Nisan sonuna kadar her yer buz!
Ekim’den beri eksi 30 derecedeyiz ve şimdi, ayılar kış uykusundadır; şışşt, sessiz olunuz!
Bu uykunun benzeri sadece Ashâb-ı Kehf Mağarasında yüzyıllık şekerlemeye yatan 7 Uyuyanlara mahsustur. Ayılar kış uykusuna çenesi yırtılacak gibi esneye esneye girdiklerinde kiloları 300 okkadan aşağı olmazmış; yazın, yağ bal yiyip beslenirler. 8 ay boyunca uyudukları vakit yağ dokusundan idareli harcar, sonra bahara doğru kilo vermiş olarak, 120 kg.civarında hafiflemiş olarak uyanırlar.
Kilo vermek için güzel metod; hem uyuyorsun Bezgin Bekir gibi, hem de kilo veriyorsun.
Denemekte fayda var.
Diyet üzerine araştırma için ayı mağarasına gidecek hâlim yoktu elbette, lakin ayıların horul horul uyudukları Kasım ayının karlı son günlerinde, Kanada’nın Kuzey Kutbu enlemlerine yakın mevkide bir kasabasına gitmek icap etti.
Kedâvetli bir havada, Zama‘ya günübirlik araç sürdük.
Zama küçük bir kasabadır, haritada arasanız, zar zor bulursunuz.
Alberta’nın en kuzeyinde, Tundraların başladığı düzlüğün az berisinde; Husky adıyla anılan çakır gözlü, kar beyazı, kutup köpeklerinin memleketi.
Zama, Husky’lerin kırbaçlanıp çektiği kızaklarda gidilen sonsuz bir buz çölüne başlayacağınız yerdedir. Alaska-Kanada bağlantılı asfaltın üzerinde bir kamyoncu kasabadır.
Zama’da yaşayan TIR sahibi Ayhan Bey, ¨Aman Zama’ya gelirken ayılara dikkat et!¨ diye tavsiye ettiğinden, işin ayılı kısmına takılmıştım.
Ayhan Bey, Zama’da ayıların elini kolunu sallayıp dolaşmak hürrriyetinden bahsetmişti; gıpta ettim!

Bizim o kadar özgürlüğümüz bile yok!
Ayının insanlık kültüründe önemli yeri var; ardından tilki geliyor.
Üzerlerine söylenip aktarılan masalların sonu gelmez. Antik Çağın Yunan filozofu Aristo ayının mutsuz, huysuz, homurdanan, geçimsiz ve bu yüzden daima aksi, ters, teres, tüyü bozuk, artisliği tutmuş hayvan cinsinden olduğunu söyler.
Aristo Kanada’ya gelseydi, Mutlu Ayılar Memleketini görmüş olurdu. Zira Kanadalı ayıların karışanı görüşeni yok; ferah feza yaşıyorlar. Avlanma yasağı sayesinde nesilleri, bizdeki, Artvin Ormanlarında soyu tükenen Anadolu ayısı gibi erimiyor; koruma altındalar.
Bir elleri yağda, ötekisi balda…
Bal meraklısı ayı o kadar yüzsüzdür ki, telgraf-elektrik direklerinde arı kovanı aramaya kalkışırlar, bu direkler halkın parasıyla dikiliyor demez, kırıp dökerler; direkler yerle yeksân edilmiştir.
Belim kalınlığındaki kütükten direkler ya kırılmış yahut yan yatmıştır.
Ayı kuvveti dedikleri işte budur.
İnsana en yakın hayvanlar arasında yer alan ayı, Romalı Seneca’ya göre, eski zamanlarda, daha yavruyken evlere alınıp tıpkı köpek gibi beslenip, büyütülür.
Zaten hemen tüm kültürlerin halk masallarında ayıların insanla evlenip karı koca olduğuna dair hikâyeler de vardır.
İnsana böylesi yakın ama hele bir acıkmaya görsün, saldırgan ve vahşi hayvanın mutluluk haberleri bizi sevindiriyor. Bu dünyada mutlu olanlar da varmış, diye hoşnut oluyoruz.
Kanada ayısı üzerine yapılan akademik araştırmalar gösteriyor ki, dünyanın en mutlu ayıları buradadır.
Nasıl tek tek sayıyorlar, bilmesi zor ama tahminlere göre 600 bin ayısı var Kanada’nın ve hepsi de ferah feza yuvarlanıp gidiyorlarmış işte; Milli Parklar İdaresi öyle diyor.
Mutlulukları devlet koruması altında olmaklığı kadar, geniş beslenme havzalarından kaynaklanıyor; fakat yine de evlere kadar inip çöp karıştırdıkları vâkidir.
Açgözlüler!
Konuya dair doktora seviyesinde akademik eseri olan Ben Kilham, yılın 4 ayı ortalıkta görünen ayıların birbirleriyle çok zorunda kalmazsa dövüşmediğini, zira kavganın ölümle sonuçlanacağını bildiklerini, o yüzden ayılar arasında tam bir itaat-saygı-boyun eğiş olduğunu, dolayısıyla hiyerarşik düzende yaşadıklarını söyler.
Dikta rejimlerinin insanın ruhunu ayılaştırmak istemesinin nedeni de, bu olsa gerek!
Fakat öyle ya da böyle, Kanada’nın ayıları mesut ya, içimiz rahat ediyor; gerisi mühim değil.
Biz o kadarcık mutluluğu bulmak için ne kadar çabalıyoruz, bilmez misiniz?

1593790cookie-checkMutlu Ayılar Memleketi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.