‘Mutlu yıllar’ mümkün mü?

Yeni yılın başlangıcında hemen hemen bütün kültürlerde bu dilek geçerli. Hani bazıları bu latin takvime karşı çıksa da ‘hayat’ kesintisiz bir kavram, bir noktası başlangıç kılındıysa hayatı kolaylaştırmak için. Bu yeni dönemde başta kendiniz, eş dost, memleket ve dünya için mutluluk dilemek hoş… Gelvelakin, ‘Bu dilek olası mı?’ diye düşününce de ‘Heee neden olmasın’ demek zor.

Nasıl kolay olsun ki? Bir kere sosyalistseniz bütün yaşamın sorumluluğunu omuzladınız demektir. ‘Ben değil biz’ diye düşünürsünüz hep. Diyarbakır’da vurulan çocuklardan, Brezilya’da yok edilmeye çalışan yağmur ormanlarına kadar hayata dair herşey sizden sorulur. Onlarla var, onlarla yok olursunuz…

Milliyetçi ya da muhafazakar olmak ise kolay. Sizin gibi düşünmeyenlerin hayatı umurunuzda olmaz. Zaten kendinizi üstün ırkın ya da dinin mensubu olarak görünce diğerlerini ötelediniz demektir. Bundan dolayı da ‘Bize yalnızca bizimkilerden hayır var’ diye düşünürsünüz. Herşey sizin içindir. Hayvanlar, ağaçlar, deli akan ırmak size kurban olsun… Doğanın doğal seyri sizin neden umurunuzda olsun ki? Tanrınız sizin için yaratmadı mı?

Sosyalistler ise bilimcidir. Süreç içinde aklın ve mantığın, en doğru yolu ve yöntemi bulacağını savunur. Bilimdeki gelişme grafiği gösteriyor ki yaşamın kaynağındaki sır da eninde sonunda aydınlanacaktır. Sosyalizmde ‘inanç’ yoktur, ‘bilim’ vardır. Metafiziğe inananlar ise bunu tartışma gereği bile duymaz, hatta ‘günah’ bile sayarlar. İncildeki ‘tepsi gibi düz dünya’ ya da Kur’andaki ‘Ademden türeyen insanoğlu’, yaşamın pratiğine bir türlü uydurulamasa da inançlılara göre ‘gerçek’tir. O halde türlerin kökeni ya da yaşamın kaynağını araştırmaya da gerek yoktur.

Lafın başına dönersek dostlar bu koskoca evreninki yerine, yalnızca kendinizi mensubu olarak gördüğünüz bu ırkın ya da dinin dertlerini dert edinmek daha hafifletici bir olgu. Bu açıdan bakınca bir sosyaliste ‘mutluluk dileği’ epey iddialı sayılır. Bütün evren mutlu olmalı ki bizimkiler mutlu olsun…

Ondan dolayıdır Londra’daki bizim uşakların Liverpool’daki liman işçileri ya da Fransa Calais’deki kamptaki aç ve açıktaki Afrikalı Suriyeli göçmenlerin derdini dert edinmesi. İşin garip yanı başkalarını öteki gören dinci bir kesimin ifade özgürlüğü de bizimkilerin derdi olabiliyor. İşte evrensel düşünmenin erdemliliği de bu olsa gerek…

***

Prof. Dr. Afşar Timuçin Türkiye’nin en önemli felsefecilerinden… Afşar Hoca’nın Açık Gazete’deki hayata dair sohbet yazıları okuru kendisine müdavim yapıyor.

Noel tatilinde tadımlık İstanbul seyahatinde yazar arkadaşım Birsen ve Afşin ile Afşar Hoca’yı evinde ziyaret ettik. Hocayı 77 yaşında olmasına karşın zinde görmek hepimizi sevindirdi. Söz dönüp dolaşıp “N’olcak bu memleketin haline?” geldiğinde Hoca, kendisini bildi bileli aynı kaygıların olduğunu söyledi. “Toplum geri mi gidiyor?” sorusunu da “Gitse belki daha iyi olurdu ama toplum geriye gitmez. Toplum yalnızca çürür… Bugünkü çürüme de her alanda ve her zamankinden daha fazla” dedi…

“Peki ne olacak bu çürümenin sonrası”nı da Nazım şöyle öngörmüş:

Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim, 
akar suyun, 
meyve çağında ağacın, 
serpilip gelişen hayatın düşmanı. 
Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına : 
– çürüyen diş, dökülen et -, 
bir daha geri dönmemek üzre yıkılıp gidecekler. 
Ve elbette ki, sevgilim, elbet, 
dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya, 
dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle: işçi tulumuyla 
bu güzelim memlekette hürriyet…

1084870cookie-check‘Mutlu yıllar’ mümkün mü?
Önceki haber“Genel Yayın Yönetmenine Erdoğan’ın Şiddeti”
Sonraki haberZamlı memur maaşı belli oldu
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.