İmza atıldı sıra uygulamada

Anlaşma, Başbakanlıkta İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani tarafından imzalandı.


“SINIRLA İLGİLİ MADDE MÜZAKERE SÜRECİNDE”


Beşir Atalay, törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti:


”Hudut bölgelerinde güvenlik ve işbirliğinin güçlendirilmesine, sınır bölgelerinde terör örgütlerine karşı önlemlere ilişkin bir madde üzerinde, görüşmelerimiz sırasında mutabakat sağlamamız mümkün olamamıştır. Bu konuda müzakerelerimiz sürecektir. Bu husustaki iradelerimizi anlaşmaya ek olarak da kaydettik. En kısa sürede üzerinde anlaşmaya varmayı öngördüğümüz bu düzenleme de anlaşmamızın ayrılmaz bir parçası haline gelecektir.”



Bakan Atalay, ”Irak Hükümeti’nin terörizmle mücadele alanında işbirliğine olumlu bakış açısı ve iradesinin, özellikle Irak’ın kuzeyinde faaliyette bulunan bölücü terör örgütü PKK/KONGRA-GEL’in faaliyetlerini önleyecek tedbirlere katkı sağlayacağı inancı içerisindeyiz” dedi.



Atalay, ”İki ülke İçişleri Bakanlıkları arasında terörle mücadelede işbirliğini içeren bu anlaşmanın, Irak’ın içindeki zorlu koşullara rağmen, önümüzdeki süreçte başarıyla uygulanacağına inanıyoruz. Esasen son birkaç yıldır gündemimizde olan ve taslaklarının çalışmasına 2006 yılında başlanan bu önemli anlaşmayı bugün sonuçlandırmış bulunuyoruz” diye konuştu.


“ANLAŞMA İLİŞKİLERDE ÖNEMLİ BİR ADIM”


Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani ise Türkiye ile Irak arasında imzalanan terörle mücadele anlaşmasının ilişkilerde önemli bir adım olduğunu söyleyerek, anlaşmanın üzerinde görüş birliğine varılamayan maddesine ilişkin çalışmaların süreceğini kaydetti.


Bolani, anlaşmanın önemine işaret ederek, bunun iki ülke ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu ve bütün alanlarda ileriye dönük işbirliği yapılmasına öncülük edeceğini söyledi. Irak hükümeti olarak komşu ülkelerle çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmeye çabaladıklarını söyleyen Bolani, ortak çıkarlara katkıda bulunacak gayretlerini sürdürdüklerini ve bu çerçevede ilişkileri en üst seviyeye çıkarmayı arzuladıklarını bildirdi.


“Bu anlaşmayla ortak çalışmalar ivme kazanacak” diyen Bolani, Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından bugüne kadar demokrasi, ülke çıkarlarının korunması, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması, kurumsallaşma yönündeki çabaların Irak’ın yeni anayasası çerçevesinde sürdüğünü belirtti.


Irak’ta çeşitli terör örgütlerinin bulunduğunu ve bunların büyük bölümünün Irak kaynaklı olmadığını söyleyen Bolani, bu terör örgütlerine Türkiye’yi rahatsız eden terör örgütü PKK’nın da dahil olduğunu belirtti. Bolani, “Irak hükümeti olarak, kardeş ülke Türkiye başta olmak üzere, hiçbir komşu ülkenin Irak’tan kaynaklanan bir tehlikeye maruz kalmasını kabul etmeyiz. Önümüzdeki dönemde bu zararlı faaliyetlerin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınacağından emin olabilirsiniz” diye konuştu.


PKK/KONGRA-GEL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ


Türkiye ile Irak arasında imzalanan terörle mücadele anlaşmasında, PKK/KONGRA-GEL’in; kendisine bağlı tüm oluşumlarıyla birlikte bir terör örgütü olduğu taraflarca kabul edilerek kayda geçirildi.


Anlaşmada, Türkiye ile Irak arasında imzalanmış bulunan 5 Haziran 1926 tarihli Ankara Anlaşması, 29 Mart 1946 tarihli Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ve 1989 tarihli Adli Yardımlaşma Anlaşmasının geçerli olduğu teyit ediliyor.

1048670cookie-checkİmza atıldı sıra uygulamada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.