Müzakereci seçilecekmiş!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ağzı olan konuşmaya başladı. Yalanın, çarpıtmanın, ikiyüzlülüğün bini bir para. Sanki Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıyor da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni seçeceğiz !

Cumhurbaşkanı adaylarından birisi çıkıp diyor ki, Sizi Dünyaya Bağlayacağım. Uzay mekiği kaptanı sanırsınız, nasıl bağlayacaksın dünyaya? Beş yıl Cumhurbaşkanlığı yaptın, niye bağlamadın ? Dünya, Kıbrıs Türklerine ambargo koymuş, izolasyonlar altına almış, açlığa mahkum etmiş, Türkiye olmasa vay halimize! Beş yıl boyunca neden yapmadın o zaman bağlama işini ?

Cumhurbaşkanı’nın hukukçu danışmanlarından birisi, seçimlerde Cumhurbaşkanı’nın değil, müzakerecinin seçileceğini açıklıyor. Anayasayı okuyup okumadığını bilmiyorum, ama gelin Anayasada Cumhurbaşkanı’nın görevlerine bakalım.

Cumhurbaşkanının Yetki ve Görevleri (Madde 102) :

(1) Cumhurbaşkanı, Devletin başıdır. Bu sıfatla, Devletin ve toplumun birliğini ve bütünlüğünü temsil eder.
(2) Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Anayasasına saygıyı, kamu işlerinin kesintisiz ve düzenle yürütülmesini ve Devletin devamlılığını sağlar.
(3) Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi adına Cumhuriyet Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığını temsil eder.
(4) Cumhurbaşkanı, bu Anayasa ve yasalarla kendisine verilen diğer yetkileri kullanır ve görevlerini tarafsız olarak yerine getirir.

Cumhurbaşkanının Sorumsuzluğu (Madde 103)

(1) Cumhurbaşkanı, görevleri ile ilgili işlemlerinden sorumlu değildir. Cumhurbaşkanı ile birlikte imzalanan kararnamelerden, imzası bulunan başbakan ve ilgili bakanlar sorumludur.

Bir de Cumhurbaşkanı’nın Anayasal yeminine bakalım : (Madde 100):

Cumhurbaşkanı, görevine başlarken Cumhuriyet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde ant içer: “Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa ve yasalara bağlılıktan ayrılmayacağıma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma; namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Yeminde ne diyor bakınız : “Anayasa ve yasalara bağlılıktan ayrılmayacağıma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma; namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Cumhurbaşkanı’nın hukukçu danışmanı bilmiyor belki ama, Anayasaya göre Cumhurbaşkanı’nın müzakerecilik görevinden söz etmiyor. Peki, üç gün sonra müzakereler bitse, biz kimi seçmiş olacağız? Yeniden Cumhurbaşkanı mı seçeceğiz?

Halkın kafasını karıştırmaya çalışanlar, Anayasayı görmezden gelenler, Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı’nın sembolik rolü olduğunu bilmeyenler, Cumhurbaşkanı’na hukuk dersi veriyorlar. Vah halimize vah!

____________________
* Siyaset Bilimci Doç. Dr.

671550cookie-checkMüzakereci seçilecekmiş!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.