‘Müzakerelerin gecikmesi kayıp olmaz’

İsmail Cem, AB ile üyelik müzakerelerinin başlatılması planlanan 3 Ekim öncesinde ”Biz bu çirkinliklerde yokuz” deyip çekip gitmenin veya ”Başka çare gözükmüyor, katlanacağız” yaklaşımının yanlış olacağını anlattı.


”Ucu açık müzakere sürecinden, referandum öngörülerinden, ikinci sınıf konumlardan, Kıbrıs dayatmasından, Türkiye’nin kendi içinde gerilim yaratacak azınlık tanım ve girişimlerinden ne AB’ye, ne de Türkiye’ye hayır geleceğini” anlatan İsmail Cem, ”AB, 1997-2002 döneminde Türkiye’ye tanıdığı hakları, 2004’te geri almıştır. Bir dizi sınırlama getiren, üyeliği değil özel ilişkiyi tarif eden, adeta bir ‘sanal üyelik’ modelidir, ‘sanal bir müzakere’ sürecidir, şimdi Türkiye’ye önerilen…” görüşünü dile getirdi.


Cem, ”AB, 3 Ekim’de Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlama kararı alır mı” sorusuna, ”Muhtemelen evet. Zaten, bu kararı almaktan bir kaybı olmaz. Ayrıca, öyle koşullar var ki, AB gereğinde müzakereye ara verebilir” karşılığını verdi.


Cem, ”3 Ekim’de Türkiye’nin talebi reddolunursa ya da karar ertelenirse, bunun sonucu ne olur” sorusuna şu karşılığı verdi: 


”Türkiye’de kamuoyu kendini aşırı koşullandırdığı için, ciddi bir şok yaşanır. Bu işin bir yanı. Ben, genel kabullerden farklı düşünüyorum. Müzakereler başlamazsa, doğrusu, fazla üzülecek bir durum görmüyorum. Zira, öylesine çarpık, adaletsiz, tehlikeler taşıyan bir müzakere çerçevesi çizilmiş ki, bunun altı ay gecikmesi kayıp olmaz; bilakis, düzeltilme imkanı, ihtimali bile getirebilir.


Türkiye’nin, AB ile üyelik müzakeresinin başlaması için üzerine düşenleri yaptığını, buna karşılık AB’nin fevkalade başarısız bir sınav verdiğini belirten Cem, ”Bazı AB ülkelerinin saplantılarına, korkularına ve hesaplarına öncelikle cevap veren bir çerçeve çizilmiştir. Türkiye’ye karşı ayırımcılık yapıldığı, onunla adeta ‘kerhen’ müzakere edileceği, Türkiye’nin üyeliğine pek de ihtimal verilmediği, neredeyse bağıra çağıra bütün dünyaya ilan edilmiştir” dedi.


Cem, AB’nin ”azınlıklar” yaklaşımının, ”Çevresindeki büyük bir coğrafyayı ve İslam dünyasını etkileyebilecek Türkiye gibi bir ülke üzerinde kontrol kurabilmek, ona karşı bir ‘koz’ oluşturmak” amacı taşıdığını düşündüğünü anlattı

1024260cookie-check‘Müzakerelerin gecikmesi kayıp olmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.