Müze hırsızlarına bir tek davetiye gönderilmediği kalmış

Geçen hafta Endonezya’daki en büyük müze olan Jakarta Ulusal Müzesi ve Ulusal Galeri’den 4 tane altın sanat eseri çalındı. Çalınan eserler Mataram dönemi altın el sanatları olup ejderha şeklinde bir plaka, yazılı bir plaka, bir Harihara plakası ile küçük yuvarlak altın bir kutu.

Kültürel Mirası Koruma Dairesi Koordinatörü, çalınan eserlerin götürüleceği son durağın Avrupa olabileceğini iafede ederken polis ondan önceki ara durağın Singapur olması ihtimaline karşı araştırmalarını orada yoğunlaştırdı.

Antika koleksiyoncularının gözü şimdi Endonezya’da

Müzeden değerli bir koleksiyon çalmanın genellikle zeki bir ekip ve yardım işi olduğunu ifade eden Koordinatör yardım edenlerin müze içinden, çalışan bir personel ya da müzeyi bilen birileri olabileceğini ifade etti. Jakarta Post gazetesinin haberine göre; Endonezya antikalarının yasadışı ticareti ile uğraşan bir kaynak Avrupalı koleksiyoncuların Endonezya koleksiyonlarına el atmak için ekstra yol kat edebileceklerini ifade etti. “Bu tür koleksiyoncular ilk önce müzeleri ziyaret eder ve gözlerine kestirdikleri parçaların resimlerini çekerler. Daha sonra bu resimleri müzeden çalma işlemini organize eden ekibe yollarlar ve bunun için bu ekibe dünyanın parasını öderler” dedi.

Çalınan parçaların şaheser sayıldığı ve 176.000 US dolar değerinde olduğu belirtilirdi. Bu tür hırsızlıklarda standart prosedürün çalıntı parçaların olaydan sonra 1-2 gün içinde Endonezya dışına kaçırılması olduğu belirtildi.

Endonezya antikaları ve sanat eserlerinin çok özel parçalar olduğu ve uluslarasası açık artırmalarda fazla yer almadığından dikkatlerin müzelerdeki parçalara çevrildiği ifade ediliyor.

Olaydan sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanı yardımcısı Wiendu Nuryanti tüm müze müdürlerini toplantıya çağırarak güvenlik önlemlerinin artırılmasını talep etti. Nuryanti, bu olayın müzelerde güvenlik sistemlerinin güncellenmeye ihtiyacı oldugunu ortaya cıkardığını belirtti. Bakanlığın, müze güvenliği sistemleri konusunda önerilerini almak üzere yabancı ülkelerden uzmanları da davet edeceğini, ancak yapılacak en önemli işin müze çalışanlarının tarihi eserlerin önemi ve korunması hakkında eğitilmesi olduğunu ifade etti.

Jakarta polisi müzedeki CCTV kameralarının 2012 yılının Kasım ayından, alarm sisteminin de 2 aydan beri bozuk olduğunu bildirdi. Polis, müze çalışanları da dahil olmak üzere 45 tanık ile görüştü ancak hala bir ipucuna ulaşılamadı.

Sanat tarihçileri, olaydan duydukları üzüntü ve endişeyi dile getirirken son yıllarda bunun gibi hırsızlık olaylarının çok sık yaşandığını, kültürel varlıklarının gittikçe azaldığını ve hala yeteri kadar güvenlik önlemi alınmadığını vurgulayarak hükümeti bu konuda acil önlem almaya çağırdı.

Bakan araştırma ve soruşturmalar bittikten ve son rapor hazırlandıktan sonra Ulusal Müze Müdürünün görevden alınacağını söyledi.

1554580cookie-checkMüze hırsızlarına bir tek davetiye gönderilmediği kalmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.