Nü sergisi çıplaklara serbest

1900’ların başlarında özellikle Viyena’da yaygın olan erotik sanat örneklerinden    oluşan sergiye, çıplak ya da sadece mayolarıyla giren izleyicilerden para almayacaklarını açıklayan müze yaz aylarıyla birlikte sanat olaylarındaki durgunluğu kırdı.

Aralarında Gustav Klimt, Egon Schiele’in eserlerinin de bulunduğu sergide 180 nü eser bulunuyor. ‘Bir yüzyıl önce sergilendiği zaman halk arasında şok yaratan bu eserlerin, bugün de küçük bir skandal yaratması ve sıcak yaz aylarında izleyicileri biraz serinletmek için böyle bir şey düşündük’ diyen müze müdürü Peter WeinHaupl, yaşadığı dünemlerde sık sık skandallara karışan sanatçıların bugün burada olmak isteyeceklerinden emin olduğunu bildirdi.

Erotik resimleriyle tanınan Klimt ve Schiele, katı bir katolik ülke olan Avusturya’da eserleri yüzünden cezaevine bile atılmışlardı. Erotizm, sanattaki ‘nü’ ve yaşamdaki ‘çıplak’lık arasında,  çoğu zaman dini ve bağnaz çevrelerin sanatçıyı suçlamak için bir kriteri olmuştur. Erotizmden arınmış bir çıplaklık ancak ‘nü’leşebilir onların gözünde.
Leopold Müzesi,  nülerden oluşan bir sergiye çıplak insanlar alarak, bu tartışmaya en temel anlamda bir nokta koymuştur ya da tartışmayı tekrar gündeme getirmiştir. Zaten sanatın da “görevi” bu değil midir; yeni tartışmalar açmak.

1111530cookie-checkNü sergisi çıplaklara serbest

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.