Nasıl bir başlangıç olacak

Yeni bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı. Sürpriz bir isim Süleyman Soylu ile devam ediliyor. Çalışma yaşamını izlemeğe ve değerlendirmeğe, biz de devam ediyoruz.

Seçim vaadleri ve Hükümet Programı. Nasıl gerçekleşecek. Başlangıç “ASGARİ ÜCRET”, ilk sınav olacak.

Bakan, gerekli kararı ve talimatı verdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıya çağrılsın. Çağrı yazısı gönderildi. Bakan imzası ile değil, Çalışma Genel Müdürü’nün imzası ile.

Ve yarın Komisyon toplanıyor. İşçi ve işveren konfederasyonlarının gönderdiği 5 kişilik gruplar ve kamudan da 5 kişi. Bakan, bir açış konuşmasından sonra, olası ve olağan gelişme, Komisyon Başkanı olarak, Çalışma Genel Müdürü’nü görevlendirecek.

Asgari ücret ne olacak, komisyon ne zaman çalışmasını tamamlayacak, önce ki bakanlardan, diğer bakanlardan bu güne kadar değişik açıklamalar dinledik. Adeta sonuçlanmış da, prosedür yerine getiriliyor.

Söz tutulursa, ay sonuna kadar Komisyon çalışmasını tamamlamış olacaktır. Karar da, Resmi Gazete de yayımlanarak, 1.Ocak 2016 dan itibaren uygulanma başlayacak. BİN ÜÇYÜZ LİRA.

Ancak, bu dönem farklılıklar gündem de. Yeni bazı gelişmeler olacak gibi görünüyor. Bu gelişmelerin çerçevesine göre, karar sadece işçi kanadının oyları ile çoğunlukla çıkabileceği gibi, işverenlerin de katılımı ile oy birliği ile de çıkabilir. Bu ikinci olasılık, işverenlerin yükünü almada nasıl bir yöntem izleneceğine bağlı.

Asgari ücretin, altı aylık belirlenmesi uygulamasından vazgeçileceği konuşuluyor. İşsizlik sigortası primlerinden aktarma yapılması önerilebiliniyor. Başka söylemler de var. Sonuç bu ay sonuna kadar belli olacak.

Sendikaların toplu iş sözlşmesi ile aldıkları ücret zamlarının bazı işyerlerinde, belirlenecek yeni asgari ücretin altında kalacağı da belirtilenler arasında.Tabii bu uygulama ile ücretler, hemen asgari ücret düzeyine yükseltilecek. Yasal olarak asgari ücretin altında ücret ödemesi yapıması söz konusu değil. Bu sonuç, toplu iş sözleşmesi düzeni içinde, ücret zammının geldiği noktayı belirlemesi açısından da ilginç bir durum.

İşverenlerin niteliklere ya da başka nedenlere dayalı olarak, bazı işçilerin ücretlerine yaptıkları zamlar sonucu, bu işçilerin ücretleri ile asgari ücret arasında fark kalmaması durumunda, bu nitelikli işçilere, sınırlı da olsa zam yapılması gündeme gelecek.

Taşeronluk, bir baka deyişle alt işverenlik de bu yeni belirlemeden etkilenecek. Özel sektörün, bazı işyerlerinde taşeron uygulamalarında, tenkisata gitmesine, bu ay sıkça rastlıyacağız. En çok taşeron işçisi çalıştıran Hükümet te, yeni yapacağı taşeronluk sözleşmelerinde bu duruma uyacak.

Bir dizi etkisi olacak bu düzenlemenin, işçi çıkarılmasını önleyecek şekilde yaşama geçirilmesi, gittikçe önem kazanmağa başlıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Hükümetin, söylem ve uygulamaları bu açıdan da önem kazanmağa başlıyor.

Çarşamba günü, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasından sonra başlayacak süreç ve perşembe günü de, Bakan’ın ilk kez sosyal tarafların karşısına çıkmağa başlaması ile gelişecek.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun 22. Olağan Genel Kurulu, perşembe günü çalışmağa başlayacak ve pazar günü seçimlerin yapılıp, yeni yönetimin belirlenmesi ile de sona erecek. Genel Kurul çalışmaya başlarken, Cumhurbaşkanı’nın konuşacağı, cumartesi günü de Başbakan’ın konuşacağı belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın da, perşembe günü konuşmasında nasıl bir mesaj vereceğini göreceğiz. İşçi sendikaları yönetcileri ile Bakan ilk kez, bu denli geniş bir katılım da bir araya gelmiş olacak. Sendikacıları nasıl tanıyıp, değerlendireck. Ya da sendikacılar, yeni Bakanı nasıl değerlendirecekler. Başlangıç nasıl olacak.

Ve Bütçe görüşmeleri başlayacak. Bakan için önemli bir sınavdır Bütçe görüşmeleri. Eleştirilere yanıt vermesi, istekleri karşılaması, Bakanlığı’nın bütçe ve kadro durumunu düzeltmesi bir arada gerçekleşir. Mukhalefet milletvekilleri ve kendi grubu milletvekilleri ile ilişkiler geleceğe ilişkin olarak ip uçlarını da verir.

Ve işin zor kısmı. Bakan’ın, sosyal taraflar arasında dengeyi nasıl sağlamadan da önemli olan kısmı. Daha Bakan ağzını açmadan, çalşma yaşamına ilişkin, önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanları ve diğer Bakan arkadaşları, açıklama yapmaya başladılar ve bu tutumlarını sürdürüyorlar. Asgari ücretten, kıdem taminatına, istihdam durumundan, primlerin kullanılmasına ve emeklilerin durumlarına uzanan bir çizgi bu.

Başbakan, Bakanlar Kurulu’n da, çalışma yaşamına ilişkin konular da, basına Bakan’dan önce açıklama yapılmaması uyarısı yapmazsa, sıkıntılar yaşanacağını görür gibi oluyoruz.

Bu durumda Hükümetin kararları, araştırıp, inceleyip, değerlendirerek gündeme getirmediğini, kararların günü birlik alındığını, sonra da nasıl uygulanacağının araştırıldığını gösteriyor. Şimdi, ” Asgar Ücret” in ne ve nasıl olacağı konusunda, bunu yaşayarak zaten görüyoruz.

Taşeron işçileri kadroya alınacaktı, bu konuda bir gelişme olmayacak mı diye, soruların ortaya atıldığını duyar gibi oluyorum.

O konu, seçim öncesi propoganda konusuydu. Aceleniz ne diye düşünüyorlardır herhalde, diyelim mi?

Çalışma yaşamına ilişkin olarak işte böyle geliyor 2016. Kısa bir kesit vermeğe çalıştık.

Haftaya, Türk-İş’in 22. Genel Kurulu’nu ve sonuçlarını aktarmağa, değerlendirmeğe çalışırız diyerek, noktayı koyalım.

Bu arada, muhalefet ne yapıyor diye soranlar da var galiba!

________________

* Ankara. 1 Aralık 2015. Salı. [email protected]

1577980cookie-checkNasıl bir başlangıç olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.